Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Tompos Márton (Momentum) felvetette, hogy számos külföldön élő magyar állampolgárnak kell hosszú utat vállalnia, ha élni szeretne szavazati jogával.

Hozzátette: a kormánynak nem áll érdekében, hogy a jobb élet reményében külföldre távozott állampolgárok levélben is szavazhassanak, pedig 2016 óta a magyar GDP 3-4 százalékának megfelelő összeget utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok.

Ehhez képest elenyésző pénzbe kerülne kiépíteni a levélszavazás infrastruktúráját vagy több külföldi szavazóhelyiséget építeni – vetette fel.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára figyelmeztetett arra, hogy az önkormányzati választáson szavazási jogát az állampolgár lakóhelyén vagy bejelentett tartózkodási helyén gyakorolhatja, így kizárt, hogy külföldről szavazhasson.

Korábban írtuk

Az EP-választáson az EU állampolgárai szavazhatnak Magyarországon, és a magyarok is a lakhelyükként szolgáló EU-országok választásain – jegyezte meg, hozzátéve: nem lehet minden állampolgár mellé külképviseletet állítani.