Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Milojko Spajic montenegrói kormányfõ (b) sajtónyilatkozatot tesz a tárgyalásukat követõen a Karmelita kolostorban 2024. október 24-én.
Hirdetés

„Valós lehetőségként beszélhetünk róla, hogy 2026 végére Montenegró felkészül az Európai Unióba való belépésre, 2028-ban pedig az EU első újonnan felvett tagja lehet – mondta Milojko Spajic az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban.

Az első hivatalos magyarországi munkalátogatása alkalmából szervezett találkozó után hangsúlyozta: az elmúlt időszakban Montenegró érte el a legjobb eredményt az európai integrációs folyamatban.

”Magyarország megkerülhetetlen partnerünk volt ebben„

– tette hozzá, megjegyezve: a kezdetektől érzik Magyarország támogatását.

A politikus köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért ismét megerősítette, hogy Magyarország az év végéig négy tárgyalási fejezet lezárásában is segíteni fogja Montenegrót.

”Tarthatatlan, hogy hosszú évek óta egyetlen fejezetet sem tudtunk lezárni„

– jelentette ki.

Hangsúlyozta: szomszédos országként és közeli barátként tekintenek Magyarországra annak ellenére, hogy a két országnak nincs közös határa. Hozzátette: szeretnének még jobb kapcsolatokat kialakítani. Ehhez a gazdaság jelenti a legnagyobb lehetőséget – mondta, hozzáfűzve: a csütörtöki megbeszélésen meghatározták, melyek azok a területek, ”ahol elmélyíthetik az együttműködést„.

Korábban írtuk

Milojko Spajic köszönetet mondott azoknak a magyar beruházóknak, amelyek Montenegrót választották, ide értve többek közt az OTP Bankot vagy a 4iG vállalatot.

”Sok sikert kívánunk nekik!„ – jegyezte meg. Úgy folytatta: nyitottak az új befektetők előtt is, szeretnének újabb magyar vállalatokat üdvözölni a kereskedelemben, a turizmusban, a közlekedésben és a telekommunikációs szektorban is.

”Úgy gondoljuk, a két ország gazdasága kiegészíti egymást, és erősíteni tudjuk egymást„

– állapította meg. Hozzátette: nagyon fontosnak tartja a regionális és jó szomszédi együttműködést, mert Magyarország jelenti a kaput az Európai Unió és a Nyugat-Balkán térsége között.

”Biztosak vagyunk benne, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként mindent megtesz annak érdekében, hogy megközelítsük a közös európai célunkat a Nyugat-Balkánon„ – fogalmazott a montenegrói miniszterelnök.