A munka törvénykönyvéről szóló kormányzati előterjesztés részletes vitájával folytatódott a parlament ülése a házbizottság soron kívüli, keddi tanácskozását követően, nem kapta meg ugyanis a szükséges négyötödös támogatást a Fidesz-frakció házszabálytól eltérésre vonatkozó javaslata, hogy az indítvány – hétfő éjjelről kedd reggelre átnyúlt – tárgyalását péntek délután folytassák a képviselők.

Az elnapolás meghiúsulása után Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője azt kezdeményezte, összevontan tárgyalják a mintegy 100 szakaszban megnyitott vitát. Ezt a Ház többsége elfogadta. Az eredeti napirendhez képest csúszik a szavazás a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról, amelyet ráadásul még napirend előtti felszólalások is megelőznének.

Lázár János – amikor folytatódott az ülés a házbizottsági tanácskozás idejére elrendelt félórás szünet után – azt mondta, teljesítették az ellenzék kérését, hogy ne időkeretben tárgyalják az előterjesztést, tekintettel annak nagy társadalmi jelentőségére. Most viszont – folytatta – az ellenzék meglepő módon visszatáncolt saját, a tárgyalásnak méltó körülményeket követelő kérésétől, amikor nem támogatta kezdeményezését, hogy pénteken, második napirendi pontként, sőt, akár szombaton, vagy vasárnap is folytassák a vitát. A kormánypárti többség igyekezett megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy akár egész hétvégén tárgyalhassanak a módosító javaslatokról, belátták az ellenzék észrevételei alapján, hogy ehhez több időre van szükség – hangsúlyozta, érthetetlennek nevezve az ellenzék elutasítását. Ne meneküljenek el a pénteki, szombati, vasárnapi munkától, ha a munkavállalóknak dolgozniuk kell, akkor önöknek sem lehet megterhelő, hogy a munkavállalók sorsáról vitatkozzanak – fordult az ellenzéki képviselőkhöz.

A Jobbik részéről Farkas Gergely hangsúlyozta, előre jelezték, méltatlan a részletes vitára a hétfő éjjeli időpont, de felvetésüket a változtatásra a kormányoldal nem támogatta. A pénteki tárgyalással kapcsolatban problémának nevezte, hogy az első napirendi pont a szintén kiemelt fontosságú választójogi törvényjavaslat lesz, így nem kizárt, hogy a munka törvénykönyvének vitája akkor is késő éjjelbe nyúlik majd.

A szocialista Tóbiás József azt mondta, van egy diszkrét bája Lázár János javaslatának, akinek „nyugodalmas éjszakája volt”, de az a hét fideszes képviselő, aki végigülte a vitát, nem biztos, hogy azonos véleményen van a frakcióvezetővel. A kétharmad nem működik, már a teremben sem tudják biztosítani – jelentette ki, élesen bírálva a kormánypárti képviselőket, amiért a hétfői határozathozatalok után úgy mentek haza, „mint aki jól végezte a dolgát”, pedig 700 módosító indítvány érkezett a munka törvénykönyvéhez, amelyek vitája akkor kezdődött.

Mint mondta, nem ma kell gesztust gyakorolni, a múlt héten kellett volna, amikor ezzel a menetrenddel tervezték meg az e heti ötnapos ülést. Csak azt kérik, lehessen vitatkozni, abban nem partnerek, hogy támogassanak egy olyan kérést, amit azt követően vet fel a Fidesz az együttműködés jegyében, hogy a saját hibájából nem ment át a „kétharmados gőzhenger” – hangsúlyozta.

Az LMP-s Mile Lajos úgy fogalmazott, Lázár János „nem bontotta ki az igazság minden részletét”, meghatározó jelentőségű törvényeknél nem engedmény, nagyvonalúság, hogy nem időkeretben tárgyalnak, ezt a javasat társadalmi fontossága indokolja. Szintén felvetette, mennyire veszik komolyan a kormánypárti képviselők a munkát, ha hétfőn a szavazások után „hanyatt-homlok” hazamenekültek. Rámutatott arra, hogy pénteki tárgyalás esetén máshol lesz torlódás a napirendben.

Az LMP számára az a lényeg, hogy a vitára megfelelő időt hagyjanak, akár a jövő héten, akár mondjuk februárban – összegzett. Hozzátette, a kormánypártiak ne az ellenzékkel szembeni méltányosságot hangsúlyozzák, és ne nekik tegyenek szemrehányást, amikor a saját hibájukkal kell szembesülniük. Lezárhatják a vitát és megoldhatják erőből, és mondhatják, hogy az ellenzék a hibás, de ez előbb-utóbb vissza fog ütni önökre is és visszahat már most is a benyújtott javaslatok minőségére, a parlament megítélésére – fogalmazott az LMP-s politikus.

A KDNP-s Rubovszky György közölte: vagy Lázár János „nagyvonalú” ajánlatát fogadják el a képviselők, vagy indítványozzák a vita lezárását, „és befejeztük, az önök hibájából”.

Visszautasította azt az ellenzéki megállapítást, hogy a saját hibájukat látva terjesztette elő Lázár János a kezdeményezését. A kereszténydemokrata politikus szerint semmilyen más hiba nem történt, csak az, hogy elfogadták, ne legyen időkeret, ezzel pedig az MSZP visszaélt.

Mint fogalmazott, az ellenzéki képviselők kezében van a lehetőség, hogy akarják-e folytatni a vitát, vagy „kamikaze módon” megölik a folytatás lehetőségét.

A független Molnár Oszkár arról beszélt, akkor lenne nagyvonalú a kormányoldal, ha felhagyna az elmúlt hónapok törvényalkotási módszerével.

Az ügyrendi felszólalások után – összevontan – folytatódott az új munka törvénykövének részletes vitája.

(MTI)