A kormány első olvasatban már tárgyalta a Nemzeti Eszközkezelő felállításáról szóló törvény tervezetét, amelyet várhatóan július végén terjeszt be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – jelezte az államtitkár.

Simon Gábor, a bizottság szocialista elnöke felvette, hogy a benyújtott, a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatból a szabad felhasználású jelzáloghitelesek kimaradtak, noha ebbe a körbe tartózó 2 ezer milliárd forintnyi állomány megközelíti a devizaalapú lakáshitelek 2.500 milliárdos állományát.

Szatmáry Kristóf válaszában rámutatott arra, hogy a törvényjavaslat mindazokra vonatkozik, akiknek ingatlanja jelzáloggal terhelt. Simon Gábor ezután arra kérte a kormány képviselőjét, hogy „még egyszer nézzük át közösen” ezt a kérdést, hogy annak szabályozása egyértelmű legyen.

Z.Kárpát Dániel (Jobbik) a devizahitelekkel kapcsolatos banki felelősséget hiányolta a törvényjavaslatból. Az államtitkár válaszában azt magyarázta, hogy erre nem kívánt kitérni a törvényjavaslat.

Ertsey Katalin (LMP) az kérdezte az államtitkártól, hogyan kell értelmezni a törvényjavaslat ama kitételét, miszerint az árfolyamrögzítés befejezésekor, azaz 2014 végén, a törlesztörészlet maximálisan 15 százalékkal emelkedhet. Az államtitkár a választ részben megkerülte, mivel szerinte ezt a kérdést egy később elkészülő kormányrendelet rendezi majd.

Több ellenzéki képviselő is felvette, hogy a törvényjavaslatból hiányzik a természetes személyek magáncsődjéről szóló paragrafus, amely egy idő után a nemfizető adóst mentesítené a további jogkövetkezményektől. Szatmáry Kristóf szerint ezt kérdést a később meghozandó törvényekben kell majd szabályozni.

A fogyasztóvédelmi bizottság 14 igen mellett 3 tartózkodással általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.

(MTI)