A soros uniós elnökségi félév zárultával felvethető a kérdés: mi marad utána? – vetette fel az ajándéktárgyak pénteki budapesti átadási ünnepségén a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Győri Enikő emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökség nélkül nem sikerülhetett volna június végéig lezárni az EU-csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, más magyar vívmányok – az uniós romastratégia vagy a régiós Duna-stratégia elfogadása – pedig olyan kereteket jelentenek, amelyeket a jövőben lehet konkrét tartalommal megtölteni.

Tárgyi oldalon is számos emléke marad azonban a magyar EU-elnökségnek, és ezek nem kerülhetnének méltóbb helyre a Magyar Nemzeti Múzeumnál – hangsúlyozta. Az államtitkár kiemelte a brüsszeli Justus Lipsius-ház elnökségi tárgyalója, illetve a fél évig ugyanott található olvasóliget a Nemzeti Múzeumnak átadott berendezését, hozzátéve: más bútordarabokat a kormány például Beregszászra vagy Csíkszeredára juttat el.

„Az elnökségi ajándéktárgyak egyik csoportjába a hagyományos magyar kincsek, termékek tartoznak, de bemutattuk az innovatív oldalunkat is” – jegyezte meg az államtitkár. Az MNM tárlóiban így megtekinthetők a VIP vendégeknek szánt Herendi porceláncsészék, Zsolnay-medálok és egyéb ajándéktárgyak, a neves magyar találmányokat, valamint a jellegzetes finomságokat tartalmazó ajándékdobozok is, míg egy pálinkáspohár egy új magyar találmányra, a pálinkaautomatára utal.

A Külügyminisztérium által átadott tárgyak listáját Robák Ferenctől, a magyar EU-elnökség operatív biztosától vehette át Csorba László főigazgató, aki hangsúlyozta: a modern kor muzeológusa nemcsak a múltra, hanem a jövőre is gondol a gyűjteményezés során.

Újságírói kérdésre válaszolva Csorba László közölte, a magyar uniós elnökség tárgyi emlékei az egyhetes kiállítás után a múzeum raktárába kerülnek, de közülük számos tárggyal a jövő kiállításain is találkozhatnak majd a látogatók.

(MTI)