A fővárosi önkormányzat és a Főkert Nonprofit Zrt. harmadik alkalommal szervez közös tavaszváró nagytakarítást Budapesten. A programmal a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a fővárosiak sajátjuknak érezzék a budapesti zöldterületeket – hangsúlyozta a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. közleménye.

A szombati nagytakarításon a Planetárium környékét teszik rendbe az önkéntesek. Lesz szemétszedés, pázsittakarítás és árvácskapalántákat is ültetnek. Jó idő esetén felfrissítik a Tölgyfás játszótér homokozóját, lemossák a játszóeszközöket és padokat is festenek.

A szemétszedést, pázsittakarítást és a virágültetést rossz idő esetén is megtartják, csak szélsőséges időjárási körülmények esetén halasztják el a programot – erről az előzetesen jelentkezőket értesíti a Főkert.

A szervezők úgy vélik: ha az emberek saját maguk tapasztalják meg, hogy mennyi energiát igényel egy-egy terület rendbetétele, illetve ha megélik az alkotás örömét, sokkal inkább becsülni fogják a közterületeket. Erre bizonyíték az is, hogy a korábban a lakosság által létrehozott, felújított, rendbe tett területekre később láthatóan sokkal jobban vigyáznak.

Az idei önkéntes „zöldítő” és takarító programok tavasztól késő őszig tartanak, a kertészeti előképzettséget nem igénylő feladatokhoz szükséges eszközöket, a szakmai irányítást a szervezők biztosítják.

(MTI)