1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett megrendezett Páneurópai Piknik senki által nem várt, hosszú távú hatással volt egész Európára, hiszen felgyorsította a szocialista rendszer összeomlását – emlékezett vissza a 22 évvel ezelőtti eseményekre Fellegi Tamás. A Páneurópai Piknik a határok nélküli Európa és a közös európaiság kialakulásának tartós és történelmi jelképévé vált. Az akkori magyar civil társadalom határozottan szembement az ország felett gyámkodók elvárásaival, ami a Szovjetunió árnyékában igen bátor, már-már vakmerő tett volt – fogalmazott a miniszter.

A jelenlegi magyar Kormánynak is bátor tettekre van szüksége – emelte ki Fellegi Tamás. Az elmúlt egy évben Magyarország a szabadság és a szuverenitás útjára lépett, hiszen a Kormány döntéseivel és cselekedeteivel a nemzeti érdekek érvényesítését helyezi előtérbe – mondta a miniszter. Magyarország az Európai Unió soros elnökeként is határozottan bizonyította, hogy már nem passzív elszenvedője, hanem aktív részese az európai politikának, és képes félelem nélkül, felelősen dönteni saját sorsa felől – mutatott rá a nemzeti fejlesztési miniszter.

A tárcavezető beszédében jelezte, hogy a kormányváltáskor megörökölt belső politikai-gazdasági-társadalmi helyzetre és az elhúzódó nemzetközi válságra adott magyar válasz illeszkedik a patrióta gazdaságpolitika világszerte tapasztalható térnyeréséhez. A Kormány határozott szándéka, hogy bebizonyítsa: igenis lehet jól bánni Magyarország vagyonával, úgy, hogy az a közösség számára is látható, értelmezhető és érezhető legyen. Az állami szerepvállalás erősítéseként üzletileg és nemzetgazdaságilag indokolt esetekben az állam tulajdonosként jelenik meg a stratégiai ágazatokban, vállalatokban, hogy a hagyományos üzleti logikát felülíró közösségi érdeket hatékonyan érvényesítse – közölte a miniszter. Fellegi Tamás beszédében hangsúlyozta, hogy a kormányzás elmúlt egy évében a vagyongazdálkodás egységesítésével és a megújuló fejlesztéspolitika kialakításával sikerült megfelelő feltételeket a nemzetgazdaság állapotának stabilizálásához.

A Kormány folyamatosan figyeli és elemzi a globális folyamatokat, értékeli azok hazánkra gyakorolt hatásait, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar gazdaság ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe – mondta Fellegi Tamás, aki ünnepi beszédét követően átadta a közönségnek a felújított Páneurópai Piknik Emlékparkot.