200 igen, 143 nem: az Országgyűlés ekkora többséggel fogadta el a törvényt a kormány szerkezeti átalakításáról. A szocialistákon kívül végül a szabaddemokraták is igent mondtak, kivéve Kóka János pártelnök-frakcióvezetőt és Molnár Lajos volt egészségügyi minisztert, akik nem szavaztak. A Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői nemmel voksoltak. Ha e frakciókból mindenki itt lett volna, az sem lett volna elég, de azért érdemes megemlíteni, hogy közülük összesen 29-en hiányoztak, míg az MSZP-ből csak tízen. A három független képviselő közül Tóth András nem volt jelen, Gyenesei István és Lengyel Zoltán igennel szavazott. 200:143 arányban megszületett a döntés, ami azt jelenti, hogy megtörténhet a javasolt kormányátalakítás.

A módosítás szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új tárca jön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Önkormányzati Minisztérium. A törvény emellett lehetővé teszi, hogy egyes minisztériumokban két államtitkár működhessen.

Az Országgyűlés sürgős kihirdetést kért a köztársasági elnöktől, ami azt jelenti, hogy a törvény a jövő héten léphet hatályba. Ekkor nevezhetik ki az önállósuló önkormányzati tárca élére Gyenesei Istvánt, és ekkor ülhet át új székébe Bajnai Gordon és Szabó Pál miniszter.

A szocialista frakció fegyelmezett jelenlétét mutatta az a hat szavazás, amellyel interpellációkra adott válaszokat fogadott el az Országgyűlés. Négyszer az MSZP-vel együtt szavaztak a szabad demokraták, így alakult ki a többség. Abban a két esetben viszont, amikor az SZDSZ és a három jobboldali ellenzéki frakció egyaránt elutasította a miniszteri választ, a szocialisták önmagukban is elegen voltak az elfogadáshoz, mert tőlük kevesebben hiányoztak, mint a többi frakcióból.

Gyurcsánynak semmi sem drága a hatalom megtartása érdekében

Összességében a kormányátalakítás 100 millió forintjába került Magyarországnak. Minderről Balsai István tájékoztatta az újságírókat a Parlamentben.

Gyurcsány Ferenc a társadalom többségének támogatását és teljes hitelét vesztette el, politikai értelemben pedig parlamenti többségét is a mai szavazás ellenére – értékelte a kormányátalakításról szóló parlamenti szavazást Balsai István. Ismeretes, az SZDSZ teljes létszámban támogatta az indítványt. Ezzel kapcsolatosan a politikus rámutatott: a Fidesz nem nemcsak az általános ellenzéki magatartásnak, hanem az általános politikai morálnak megfelelően ellenezte a kormányátalakítást.

Mint folytatta, Gyurcsány Ferenc lemondás, vagy bizalmi szavazás helyett a tisztességtelen utat választotta, és saját személyét illetően semmilyen szavazást nem kért. "Világossá tette: semmi sem drága a hatalom megtartása érdekében" – fűzte hozzá.

A részletekről szólva Balsai úgy fogalmazott: Nem igaz, hogy nem lett több a miniszterek és az államtitkárok száma, és az sem igaz, hogy nem kerül pénzbe a kormányátalakítás, hiszen több minisztert és államtitkárt felmentettek, helyükre pedig újakat neveztek ki.

A végkielégítések 24 millió forintba kerülnek az adófizetők számára, a két új miniszter és az egy államtitkár egyhavi juttatása 3,6 millió forintba, ami egy évre kivetítve 40 millió forintot jelent – jelentette ki Balsai, kiemelve: a járulékos költségek újabb több tízmillió forintot tesznek ki. Összességében a kormányátalakítás 100 millió forintjába került Magyarországnak.

(fidesz.hu, MR)