Három éve nyílt meg a Polgárok Háza

Ha Gyurcsány Ferenc idegesen hadonászó kezei közül nem mentjük ki a kormánykereket, akkor Magyarország újabb, netán végzetes történelmi lecsúszásának jövőbeli okozója is lesz – mondta Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke a Polgárok Háza megnyitásának harmadik évfordulóján.

Egy hely, ahol valóban szabad a szó és szabad a gondolat. Ez a Polgárok Háza, amely adományokból jött létre egy elvesztett választás után, és három év elteltével is a konzervatív gondolkodású emberek találkozóhelye. De menedéket és segítséget kapnak itt azok is, akik a tavaly szeptemberi és októberi rendőri brutalitás áldozataivá váltak.

Kubatov Gábor, az intézmény igazgatója köszöntőjében az összefogás házaként mutatta be a Polgárok Házát. Majd hozzátette, az épület az ébredések háza is, mivel sokan itt eszméltek arra, hogy Magyarország az egyetlen otthonunk, ezért a polgároknak a jövőben nem lehet más célkitűzése, mint az, hogy a politikának erkölcsöt adjon, amely az őszinteséget az igazságosság szolgálatába állítja.

Az ünnepségen fellépett Pitti Katalin operaénekes, Körtvélyessy Zsolt színművész és Vesztergám Miklós tárogatóművész.

A születésnapi rendezvényen Kövér László, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Országos Választmányának elnöke beszédében a hazánkat nyomasztó problémák okozójának Gyurcsány Ferencet nevezte. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindez a polgárok könnyelműségének következménye, mivel nem vették elég komolyan saját polgári létüket és az ebből származó mindennapi kötelezettségeinket. Mik ezek? A határozott kiállás önmagunkért, polgártársainkért, ha úgy adódik, akár saját egzisztenciánk rovására is. Ha Gyurcsány Ferenc idegesen hadonászó kezei közül nem mentjük a ki a kormánykereket, akkor Magyarország újabb, netán végzetes történelmi lecsúszásának jövőbeli okozója is lesz – mondta a folytatásban Kövér László.

Az elnök szerint 2002 kudarca abból fakadt, hogy a polgári társadalom kudarcot vallott a nemzet újjáépítésében. A szónok cselekvésre ösztönözte a hallgatóságot, akik zsúfolásig megtöltötték a Polgárok Házát. Kövér László arra szólította fel a polgárságot, hogy vegyék vissza a saját életüket, falvaikat, városaikat, országukat, nemzetüket azoktól, akik arra törekednek, hogy ezeket az értékeket kiüresítsék és kitöröljék az emberek fejéből.

Kövér László tüzes szavai után a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Hende Csaba köszöntötte az ünneplőket, és azt mondta, a Polgárok Házát mint a nemzeti oldal otthonát, a nemzet jobbik fele építette fel, az egész nemzetnek. Majd hozzátette, a polgári körök közreműködésével nemcsak otthont teremtettek, hanem 2002-ben sikerült az elvesztett választások után egyben tartani a nemzeti oldalt.

A közös értékrendet valló nemzeti érzelmű emberek a 2002-es választások után egy hónappal szerveződtek az egész Kárpát-medencében, valamint azon is túl polgári körökbe. Alig fél év elteltével adományaikból és a Szövetség a Nemzetért Alapítvány támogatásából a polgárok birtokába került egy közel hetvenéves épület Budapesten a VIII. kerületben, a Visi Imre utcában. Az egykori 1600 négyzetméteres képkeretgyárból alig kilenc hónap alatt Makovecz Imre és tanítványai otthont teremtettek a polgároknak. Az épület falait több mint 26 ezer támogató neve borítja, akiknek anyagi áldozatvállalásával valósult meg ez a polgári lét szimbólumának is tekinthető épület.

A 2004-es avatóünnepség óta sok száz kiállítás, előadás, megbeszélés zajlott le az épület falai között. A Polgárok Házában magánszemélyek felajánlásából egy könyvtár nyílhatott meg. A születésnapi ünnepség keretében zajlott egy névadási ceremónia is, a jövőben az alapító, Bogláryné Mailáth Edina, Józsefváros díszpolgárának nevét viseli a könyvtár. Aki magányra és csendes elmélkedésre vágyik, az betérhet az imaszobába. A hosszabb nyári szünet után ismét izgalmas és színes programokkal várnak mindenkit a szervezők, amelyről hétről hétre lapunk is beszámol.

(scs)