A rendőri munka elismertségének legnagyobb fokmérője a lakosság elismerése – mondta Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a VII. országos rendőr- és tűzoltó nap megnyitóján szombaton Budapesten, a Városligetben.

A vezérőrnagy hangsúlyozta: a katasztrófavédelemmel közösen rendezett rendőr- és tűzoltó napon együtt ünnepelnek azokkal az emberekkel, akiknek a biztonságáért dolgoznak nap mint nap és akiknek a visszajelzéseiből kitűnik, hogy a közbiztonság fenntartása érdekében tett erőfeszítéseik nem hiábavalóak. Azt mondta, a rendőrség az állomány áldozatos munkájával kivívta ezt az elismerést, amelynek megtartása mindannyiuk kötelessége.

Budapest rendőrfőkapitánya a főváros biztonságának felügyeletét komoly és embert próbáló feladatnak nevezte, amelyet értékelése szerint munkatársai a legjobb tudásuk szerint, lelkiismeretesen hajtanak végre. Hozzátette: a BRFK állománya a hétköznapokon és az ünnepnapokon mindent megtesz azért, hogy egyszerre szolgálja és védje a budapesti lakosságot, valamint a fővárosba látogatókat.

Bucsek Gábor a rendezvény megnyitóján külön köszöntette azt a mintegy 4 ezer fiatalt, akik a középiskolai tanulmányaik keretében rendészeti képzésben részesültek és az ország számos pontjáról érkeztek az ünnepségre.

A rendőrség védőszentjéről, a 303-ban április 23-án mártírhalált halt Szent Györgyről elmondta: már az V. századtól a keresztény bátorság jelképeként tekintettek rá, tiszteletére számtalan templomot építettek. A görög katolikus egyház a katonaszentek közé sorolja és vasszentnek nevezi. Felidézte: életéről számtalan legenda született, a legismertebb egy sárkánnyal vívott küzdelme, amely a keresztes lovagok körében volt népszerű. Hozzátette: nem véletlen, hogy Szent Györgyöt a rendőrség is védőszentjévé választotta, mivel a 14 segítő szent egyike, akit a bajba jutottak patrónusaként tartanak számon.

Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az esemény megnyitóján arról beszélt: immár hagyományossá vált rendezvényükkel megmutathatják, hogy nem csak a hétköznapok során dolgoznak együtt a szervezetek, hanem együtt is ünnepelnek. Kitért arra is, hogy múlt év óta a megyei ügyeletek közös objektumokban működnek és csak a fővárosban tavaly 5 ezer esetben dolgoztak együtt a rendőrök és a tűzoltók.

A tűzoltó dandártábornok megköszönte az önkéntes segítők munkáját is, külön megemlítve az önkéntes tűzoltókat, a polgárőröket, az önkéntes mentőszervezeteket és karitatív testületeket.

Fontos célnak nevezte, hogy megmutathassák szervezetüket, képességeiket azoknak az állampolgároknak, akiknek a védelmére esküt tettek. Ismertette: számos bemutatóval várják az érdeklődőket a nap folyamán, például a szénmonoxid-mérgezés veszélyére is felhívják a figyelmet. Hozzátette: az országos katasztrófavédelmi ifjúsági verseny döntőjét is a nap folyamán rendezik meg, 40 diákcsapat összesen 200 résztvevője küzd majd meg egymással.

Április 24-e, Szent György napja Magyarországon a rendőrség ünnepe, a kormány határozata alapján 1992 óta ezen a napon rendezik meg a rendőrség napját.  A magyar tűzoltók 1834. május 4. óta  emlékeznek meg védőszentjükről, Szent Flóriánról, aki a hagyomány szerint óvja őket a bajban.

MTI