Fotó: MTI/Lakatos Péter
Hirdetés

A programban taneszközöket vásárolnak a centrumhoz tartozó 12 intézménynek, a BMSZC Egressy Gábor két tanítási nyelvű technikumban és a BMSZC Neumann János informatikai technikumban pedig az eszközbeszerzéseken túl energiamegtakarítást is eredményező infrastrukturális fejlesztések lesznek.

A 2,974 milliárd összköltségű projekt a Magyarország helyreállítási és ellenállóképességi tervének keretében valósul meg.

A projektmegnyitón a helyettes államtitkár felidézte, hogy a szakképzés 4.0 stratégia három részből – a humánerő területből, a tartalom és módszertan fejlesztésből, valamint 21. századi iskolafejlesztésből – áll.

Részletezte, hogy a humánerő területen megvalósult történelmi béremelés révén 2020 óta mintegy duplájára nőtt az oktatók fizetése, a bérfejlesztést a teljesítmény értékelésére helyezték, valamint kialakították az oktatók továbbképzését is.

Korábban írtuk

Elmondta, a vállalatok, a gazdálkodók segítségével fejlesztették a szakképzési tananyag tartalmát, a módszertant pedig a kor követelményeihez igazították, és bevezették a projektoktatást.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a koronavírus-járvány időszaka rámutatott a digitális fejlesztés szükségességére. Az iskolákat rákényszerítette a digitális, online oktatásra, elindultak a szakoktatásban is a digitális fejlesztések, amelyeket be kell építeni a mindennapi életbe – tette hozzá

Pölöskei Gáborné szerint az oktatási infrastruktúra-fejlesztések, az épületek korszerűsítése, az eszközök megújítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szakoktatást vonzóvá tegyék a fiatalok számára.

A projektnyitón Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) helyettes államtitkár kiemelte, az iskolák fejlesztése a magasabb színvonalú oktatás mellett hatékonyabbá teszi az intézmények működtetését. Fontosnak nevezte, hogy a fejlesztések illeszkedjenek a városi környezethez is.

Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke a projektnyitón felhívta a figyelmet arra, hogy a kerületben több jelentős szakképzési intézmény is működik, és a két technikumban megvalósuló beruházás révén iskolánként 30 százalékos energiamegtakarítás érhető el.