A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) majálisa a Városligetben 2022. május 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

A Városligetben tartott eseményen Zlati Róbert, a MASZSZ nemrégiben megválasztott új elnöke azt mondta, a szakszervezeti mozgalomnak önvizsgálatot kell tartania az elvégzett munka és annak eredménye alapján.

„Nézzünk tükörbe!” – kérte a szövetség elnöke, aki arra a kérdésre kereste a választ, hogy jó munkát végeznek-e, ha folyamatosan kevesebb vagy éppen csak stagnál a szakszervezeti tagok száma.

Úgy vélte, a helyzet változtatása érdekében új stílust, új módszert, új utat kell választaniuk, hogy mindenkinek érthető és a fiatalok számára is vonzó mozgalommá váljanak.

Közölte, a szakszervezetek a demokrácia, főként a munkahelyi demokrácia letéteményesesei. Ezért Zlati Róbert szerint a szakszervezeteknek nem elég csak a munkahelyeken támaszt nyújtaniuk a hozzájuk fordulóknak, hanem továbbra is vállalniuk kell a nyílt politizálást, amikor ezt a tagjaik érdeke megkívánja. Mindehhez pedig a szakszervezeteknek partnereket kell keresniük a pártok között – tette hozzá.

Korábban írtuk

Zlati Róbert a MASZSZ által a politikai pártok és a mindenkori kormány iránt megfogalmazott elvárásokra is kitért. Ezek között említette az érdemi párbeszédet országos ágazati és munkahelyi szinten, a tisztességes béreket, a bérrendezést, a munkavállalókat védő Munka törvénykönyvét, az esélyt adó sztrájktörvényt, valamint a 270 napig tartó álláskeresési járadékot és a rugalmas nyugdíjrendszert.

Kordás László, a Demokratikus Koalíció (DK) megválasztott országgyűlési képviselője, az érdekvédelmi tömörülés korábbi elnöke elmondta, a MASZSZ követeléseit, amelyekben megfogalmazták például, hogy a szövetség valódi párbeszédet akar a kormánnyal, a DK támogatja.

Hozzátette, nemzeti érdek az erős szakszervezetek jelenléte, hiszen nem mindegy, hogy a multinacionális vállalatoknál a megtermelt profitból mekkora rész jut a magyar munkavállalóknak, milyen a dolgozók bérpozíciója.

A szakszervezet a társadalom önvédelmi terméke és a munka világának immunrendszere, ezért fontos, hogy egyszerre tudjanak egy szervezett erős szakszervezeti fellépést mutatni a munkáltatókkal, a munkáltatói szövetségekkel és adott esetben a kormánnyal szemben – mutatott rá a DK politikusa.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője is arra mutatott rá, hogy erős, harcos szakszervezetekre van szükség, mert szerinte a Fidesz-KDNP kormány meghátrál, ha erőt mutatnak vele szemben.

Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője pedig közölte, egy olyan szociáldemokrata pártnak, mint amit képvisel, „kutya kötelessége”, hogy természetes szövetségese legyen a szakszervezeteknek.