Valójában nem okozott meglepetést Siewert András leleplezése. A Migration Aid vezetője egy beépített oknyomozó újságírónak elmondta, kiterjedt kapcsolata van a szomszédos országokban, a tranzitzónában illegális adatbázist építenek a menekültekről, Soros György pedig pénzügyi érdekeit próbálja érvényesíteni Magyarországon. Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint külföldi titkosszolgálatok is megjelenhettek a háttérben.

– Megjelenik egy leleplező cikk a Soros-hálózat illegális tevékenységeiről, amely a Siewert András által elmondottakat veszi alapul. A Migration Aid vezetője ezután azzal védekezik, hogy titkosszolgálati akció zajlott ellenük, amit azonban a zseniális civil idejekorán leleplezett, így direkt hamis információkkal traktálta az utánuk nyomozó titkosszolgákat. Hihető ez?

– Szerintem az a fajta dilettáns megoldás, amelyet Siewert leírt a sajtótájékoztatóján arról, hogy kivel milyen módon találkozott, nem utal titkosszolgálati háttérre, ennél bármelyik ügynökség profibb módszerekkel dolgozik. Nekem inkább az jön le, hogy szóba állt valakivel, akiről legalábbis az első találkozásnál azt hitte, hasonlóképpen gondolkodik, mint ő, és hasznos lehet a számukra. Majd amikor a beszélgetésükről elkezdtek megjelenni az információk, amelyek, szögezzük le, nem feltétlenül ebből a forrásból származnak, próbálta menteni a menthetőt. A tények azonban tények, márpedig ezek megállnak. Ezalól próbálnak meg kibújni a saját sztorijukkal, amely szerint csak etették azt a bizonyos kapcsolatot, mindössze mesét mondtak, hogy kiderítsék, hova jut el a sztori. Hasonlít ez a befolyásolási műveletek logikájához, minél gyorsabban hitelteleníteni akarják a róluk szóló terhelő bizonyítékokat a közvélemény előtt. Meg kell jegyezni, hogy ez sem profi munka, mivel nagyon könnyen támadható azzal, hogy Siewert András összevissza beszél, nem konzekvens, belerángat az ügybe olyan szervezeteket, amelyek kikérik maguknak a gyanúsítást. Én leginkább azt érzem mögötte, hogy az egész fantasztikus sztori előremenekülés a részükről.


– Mi a baj azzal, hogy listázzák a migránsokat, és mi lehet a következménye?

– A legnagyobb baj az, hogy ezek a szervezetek nem kezelni akarják a migrációt mint problémát, hanem az illegális bevándorlás folytatását akarják elősegíteni. Ez helyből törvénytelen: ha valami illegális, annak a támogatása bármilyen formában büntetendő. A listázás célja, hogy legyen egy olyan adatbázis, amelyben lehet majd böngészni és embereket gyűjteni a másodlagos célok megvalósításához. Ez egyértelműen az európai jogállami rendszerek átalakítása, a meglévő, egyébként normálisan működő társadalmak felhígítása, amihez tömegbázisra, aktivistákra van szükség. Azok a frusztrált emberek, akik ideérkeznek, és messze nem azt kapták, amivel kecsegtették őket, a későbbiekben kiválóan felhasználhatók lesznek ezekre a célokra.


– Siewert azt is kikotyogta, hogy a Migration Aid komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezik hazánkban, a szomszédos országokban, sőt még Görögországban is, külön említette a budapesti német és osztrák nagykövetségeket, a németeknél egyenesen a katonai attasé a kontaktjuk. Hihető ez a beágyazottság?

– Akkor nagyon súlyos a helyzet, ha a háttérben a fedőszervezetek, intézmények gazdái nem egyszerűen pénzemberek. Felmerül annak a lehetősége, hogy benne vannak hivatalos szervek, egyes titkosszolgálatok is. Ezek kiválasztották a megfelelő embereket, bizonyos alapfogásokra kiképezték őket, így rájuk tudták bízni ezeknek a fedőintézményeknek az irányítását. Az, hogy egy attasé vagy egy követségnek valamilyen szolgálat felé szerepet játszó munkatársa, diplomatája aktív együttműködést folytat ezekkel a szervezetekkel, bizony kimeríti annak a gyanúját, hogy külföldi titkosszolgálatok is meg tudtak jelenni…


– A hangfelvételek megerősítik azt, amit részben eddig is tudtunk, hogy a magyarországi Soros-hálózat aktív kapcsolatban áll több hasonló profilú szerb NGO-val. Meddig vezetnek a szálak?

– Úgy tűnik, hogy nagyon is végiggondolt stratégiára épül a rendszer. Nem csupán az elmúlt két-három éve elkezdett folyamattal állunk szemben, hanem olyan hálózatépítéssel, amely évtizedek óta tart, csak legfeljebb most vált nyilvánvalóvá és egyértelművé a közvélemény számára is. Elképesztő hálózatot sikerült kiépíteni Európában, mind nyugaton, mind a közép-európai térségben. A volt kommunista országokban ezt azért tudták könnyedén megtenni, mert a rendszerváltás után óvatlan volt a közvélemény, a politika és a rendvédelmi szervek egyaránt. Aki nyugatról jött, azt lelkesen, barátként fogadták. Nyilván voltak közöttük jó szándékúak, de bejöttek a hálózatépítők is, akik elképesztő sebességgel voltak képesek aktív hálózatot létrehozni, pozíciót építeni. Számukra nincsenek határok, szó sincs arról, hogy Magyarország lett volna a célpont, esetleg az akkor még létező Jugoszlávia, Szlovákia vagy Ukrajna. Mindenhol azt látjuk, hogy felbukkannak és nemzetközi szinten, régióban gondolkoznak. Ennek a társadalmak átalakítására szervezett illegális rendszernek a kommunikált céljaival – jogvédelem, környezetvédelem – önmagában nem lenne probléma. De ezek csak fedőtevékenységek, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az emberek csatlakozzanak hozzájuk, majd amikor eljön egy történelmi helyzet, akkor lépnek.


– És lépnek?

– Ukrajnában Majdant csináltak. A cseheknél leváltották a miniszterelnököt egy kiszivárogtatás miatt. Ficót gyakorlatilag nyakon csípték. Van már akkora erejű háttérbázisuk a régióban, amely emberek mozgatására alkalmas, és amikor úgy látják, hogy a céljaikat el tudják érni, akkor mozgásba lendülnek. Ne legyenek illúzióink, ez akár Magyarországon is bekövetkezhet.


– A balkáni útvonal mentén működő szervezetek pedig a migránsok zavartalan haladását intézik…

– Természetesen. Azt a kérdést például még soha senki nem tette fel, hivatalosan meg pláne nem, hogy jönnek folyamatosan a migránsok, határokon keresztül, útlevél vagy bármilyen okmány nélkül, mondván, akkora nagy veszélyben vannak, hogy mindent hátrahagytak, de mindegyikük kezében ott a mobiltelefon. Tudjuk jól a saját életünkből, hogy ha nem fizetjük a csekket, akkor kikapcsolják. Az úton lévő nem dolgozik, nincs keresete. Ki fizeti ennek a nagyjából kétmillió embernek a telefonját, akik az elmúlt években végig­gyalogoltak a fél világon? Vélhetően valaki azok közül, aki a logisztikáért felel, illetve a megfelelő információkkal ellátja a migránsokat arról, hogy merre menjenek, hol gyenge a határvédelem. Azok az NGO-k, amelyek ott sertepertélnek a határnál.


– A diplomácia legmagasabb színterein is otthonosan mozognak. A Jeru­salem Post nemrég közölt egy cikket arról, hogy Angela Merkelnél lobbiztak Magyarország ellen…

– Nem is annyira Merkelnél, mint azoknál a nagy német vállalatoknál, amelyek itt, Magyarországon működtetnek üzemeket, és ez nyilván nem jön rosszul a magyar gazdaságnak. Erről beszélek: keleten, nyugaton, gyakorlatilag egész Európában a hálózat egy összehangolt rendszer szerint képes létezni, és elképesztő szintekre jut el, hogy a befolyását érvényesítse.


– Egy viszonylag nyugodt periódus után a napokban ismét lecsaptak a terroristák Franciaországban. Aktivizálódnak az Iszlám Állam beszivárgott katonái?

– A merénylők egyelőre második, harmadik generációs bevándorlók, a migrációs hullámmal érkezett terroristák eddig még nem léptek, meghúzzák magukat és felkészülnek. Ugyanakkor az illegális bevándorlás hullámaival elképesztő mennyiségű muszlim katona érkezik, ők most beilleszkednek, helyismeretet szereznek, felmérik a terepet, átveszik a második-harmadik generációs bevándorlók ismeretanyagát, és hálózatot építenek. Az igazán nagy támadások még hátravannak, és ha nem kellőképpen védekezünk az illegális bevándorlással szemben, akkor olyan kritikus tömeg talál bázisra Európában, amely meghaladja a képzeletünket, tevékenységük pedig az eddigi terrorcselekmények okozta kárt is.


– Mintha Nyugaton is elindult volna valami lassú szemléletváltás. Elkéstek, vagy van még idő felépíteni a működőképes határvédelmet?

– A nyugat-európai rendvédelmi szervek már most is száztíz százalékon működnek, ezért is tudnak annyi terrorcselekményt megakadályozni. Ám ha a kritikus tömeg egyszer átbillen, akkor gyakorlatilag képtelenek lesznek hatékonyan működni. Ugyanakkor a no-go zónák lakossága folyamatosan nő, márpedig ezek melegágyai a radikális iszlám terjedésének. A belső világrendjük megtámadhatatlannak tűnik, a védelmük sokkal jobb, mint a miénk, ráadásul a zónák lakossága az elmúlt években elindult kifelé. Amíg maguk között voltak, addig nem volt nagy baj. Két és fél évvel ezelőtt is voltak bevándorlók, menekültek, de megmaradtak a saját berkeiken belül, és ha kiléptek a befogadó társadalomba, nem mertek balhézni. Most viszont éppen ez történik: kirajzanak a no-go zónákból, bűncselekmények tömegét követik el, napirenden vannak a nők elleni támadások. Kiszabadult a szellem a palackból.

Kovács Dániel