2011. május 26-én és 27-én, a G8 kétnapos csúcstalálkozóján a gazdasági, társadalmi kérdések mellett a vendéglátó Franciaország kezdeményezésére az internet és a szellemitulajdon-jogok helyzetéről is tárgyaltak az országok vezetői. Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország, Franciaország, Németország, Japán, az Egyesült Királyság és Kanada állam- és kormányfőinek találkozóján az internetet mint a társadalmi, gazdasági fejlődés fontos mozgatórugóját méltatták, kiemelve, hogy a világháló szabadsága, nyitottsága és hozzáférhetősége a sikerének kulcselemei, amely jellemzők megtartása a további fejlődése érdekében is szükségszerű.

A szellemi tulajdon kérdését illetően a G8 államok megerősítették elkötelezettségüket a szellemitulajdon-jogok védelmének szükségessége mellett. Elismerték, hogy az újabb és újabb internet alapú szolgáltatások egyre nagyobb kihívást jelentenek e területen, ezért szükséges, hogy a nemzeti jogszabályok hatékonyan biztosítsák a szerzői jogra és az iparjogvédelmi jogokra vonatkozó jogérvényesítés lehetőségét. A találkozó végén kiadott nyilatkozat szerint a nyolcak elismerik a jogszabályok hatékony végrehajtásának szükségességét, mind a jelenben elkövetett, mind a jövőbeni jogsértések megakadályozása érdekében. Ehhez állásfoglalásuk szerint nemzetközi kooperáció szükséges az érintettek, így a hatósági szervek, a jogtulajdonosok és a civil szféra között is.

A G8 vezetői elkötelezettségüknek adtak hangot az információhoz, tudáshoz, kultúrához való nagyobb hozzáférés szükségességét illetően is, beleértve a kulturális javakhoz való hozzáférést olyan legális online kereskedelmi felületeken keresztül, amelyek a szellemitulajdon-jogok tiszteletben tartása mellett működnek.

(HENT hírlevél)