Szűk két héttel az országgyűlési választás után sokan még mindig a baloldali összefogás kudarcának okait keresik, illetve azt latolgatják, hogy a hat pártból álló szövetség mennyire életképes – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Az elmúlt napokban több politikus, elemző, baloldalhoz köthető értelmiségi is komoly kritikát fogalmazott meg a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzékkel kapcsolatban. Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, a Második Reformkor Alapítvány alapítója úgy látja, az összefogás nem tudta megmutatni kormányzóképességét a kampány alatt. Vona az InfoRádiónak adott interjújában azt is mondta: Gyurcsány Ferenc megítélése még mindig negatív, Márki-Zay kampánya kaotikus volt, a Jobbik szavazói pedig eltűntek.

– Jakab Péter akkor veszítette el a Jobbikot, amikor a DK előzenekara akart lenni. Lehet, hogy a parizeres akciók vagy a krumpliszsák rázogatása a parlamentben komoly tetszésindexet szerzett mondjuk a DK szavazói körében, és lehet, hogy a DK szavazói őrá tekintettek mini Feriként ebben a szituációban, de ez nem jelent szavazatot – fogalmazott Vona Gábor, aki úgy látja: Jakab volt a baloldal fenegyereke, akit a baloldali törzsbázis nagyon szeret, mert ő mondja meg a legkeményebben, de amikor szavazni kell, akkor nem rá szavaznak.

A baloldal végérvényes vereségéről beszélt Kende Péter, aki az ATV stúdiójában brutális kritikát fogalmazott meg az összefogással szemben. – Ez a vereség már 2018-ban is végérvényes volt, amikor harmadik alkalommal vesztett a baloldal. Nincs tovább. Ez az ellenzék többször is bebizonyította, hogy teljességgel alkalmatlan erre a feladatra, és ezt a következtetést köteles volna ő maga levonni, de nem fogja – fogalmazott a baloldali Kende, aki kijelentette: a hazai baloldal „baromira ellenszenves” számára.

Korábban írtuk

Ennél is nagyobb baj, hogy egyikük sem hiteles. Megszűnt az erkölcs, már nincsenek morális megfontolások

– hangsúlyozta Kende.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!