Bajnai Gordon péntek kettőig adott időt a szocialista képviselőknek arra, hogy aláírásukkal támogassák a legszükségesebbnek tartott intézkedéseit. A dokumentumot csütörtökön juttatták el a szocialista és a szabaddemokrata képviselőkhöz.

Arról, hogy végül hány képviselő írta alá a tervezetet, pénteken délután háromkor terveztek sajtótájékoztatót tartani – ezt azonban elhalasztották.

Később Tóbiás József frakcióigazgató bejelentette: a frakciótagok közül mindenki leadta a Bajnai Gordon tervezett intézkedéseit tartalmazó politikai nyilatkozatot, egyetlen, jelenleg külföldön tartózkodó képviselő kivételével, de vasárnapra ő is aláírja.

Az Index tudósítójának értesülései szerint nem mindegyik képviselő tudta eljuttatni az aláírt példányt a központba. Valamivel kevesebb mint húsz képviselő nem tudott bemenni a helyi pártirodára faxolni vagy szkennelni, ők a hétvégén személyesen juttatják el a dokumentumot a pártközpontba, ahol így a délután közel százhetven aláírást tudnának csak prezentálni.

A szocialistáknak Toller László cselekvőképtelennek nyilvánítása után és Horn Gyula tartós betegsége miatt 188 képviselőjük van. A kormánytöbbség biztosításához 193 képviselőre van szükség, az SZDSZ 19 fős frakciójából 13-an támogatják biztosan Bajnait és programját.

Az SZDSZ vasárnap dönt

Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteki ülésén úgy foglalat állást: javasolják a párt képviselőinek, hogy írják alá az intézkedési tervet – amennyiben ezt támogatja az Országos Tanács vasárnapi ülése.

Az InfoRádió helyszíni tudósítója elmondta: a 19 szabad demokrata képviselő közül 15-en biztosan aláríják a dokumentumot, és valószínűleg így dönt majd Gusztos Péter is. Ketten még vonakodnak, Gulyás József viszont nem szignálja a dokumentumot.

(InfoRádió)