Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel azt közölte, hogy a katasztrófavédelem szolgálatcsúsztatással teszi lehetővé a készenléti szolgálatot ellátóknak a választójog gyakorlását.

Hirdetés

A készenléti szolgálatot adó tűzoltók 24 órás váltásokban dolgoznak, jellemzően reggel 7 órától, a szavazóhelyiségek pedig vasárnap 6 órakor nyitnak. Így azokat a tűzoltókat, akik nem érnek be a szolgálati helyükre 7 óráig, váltótársaik megvárják.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt írta, a szolgálatban álló munkatársaiknak is biztosítják a részvételt a szavazáson. Ennek érdekében az intézmények vezetői úgy szervezik meg a szolgálatot a választás napján, hogy az akkor dolgozó kollégáknak is legyen lehetőségük szavazatukat leadni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a választójog gyakorlásának lehetősége a szolgálatban lévő rendőröknek is adott, minden rendőri egység ennek megfelelően szervezte a szolgálatot. A hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlásakor nem viselhetnek fegyvert vagy más kényszerítő eszközt – írták.

Korábban írtuk

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére azt közölte: minden katona és honvédelmi alkalmazott szabadon gyakorolhatja választójogát. A Magyar Honvédség biztosítja számukra, hogy belföldi, vagy külföldi szolgálatteljesítés esetén is legyen lehetőségük szavazni – írták.

Hozzátették: belföldön a honvédségi szervezetek parancsnokai kiemelt figyelmet fordítanak az őr-, ügyeleti és készenléti szolgálatok megszervezésére és ellátására, hogy mindenki, aki részt akar venni a választásokon, szolgálat előtt vagy után leadhassa voksát lakóhelyén. Azt, aki szolgálati érdekből nem tartózkodhat a szavazáshoz szükséges ideig a lakóhelyén, legkésőbb május 24-ig értesítették erről, és tájékoztatták, mit kell tennie, hogy a szolgálatteljesítés helye szerinti szavazóhelyiségben élhessen választójogával.

A missziókban szolgáló katonák a külföldön élő magyar állampolgárokhoz hasonlóan, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokként a külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat az európai parlamenti (EP-) választáson. Ők az EP tagjainak megválasztásában a szolgálatteljesítés helye szerinti akkreditált külképviseleten vehetnek részt, a biztonsági helyzet figyelembe vételével – írta a HM.