A Tanítanék mozgalom is támogatja az LMP alkotmánybírósági beadványát, amellyel az ellenzéki párt megpróbálja megsemmisíttetni a köznevelési törvény közelmúltban elfogadott, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTM) küzdő gyermekeket érintő módosítását.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Törley Katalin, a szervezet képviselője egy hétfői, budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy korábbi nyílt levük és demonstrációjuk után most minden parlamenti képviselőnek levelet és videóüzenetet küldtek. Szavai szerint  a köznyelvben „Taigetosz-törvényként” elhíresült jogszabállyal az utolsó esélyt is elvehetik a speciális fejlődésű gyermekektől, akik emiatt egy kudarcspirálba kerülhetnek és könnyen kieshetnek az oktatási rendszerből.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány független képviselő már aláírta alkotmánybírósági beadványukat, és azt valószínűleg az MSZP és a Jobbik is támogatni fogja. Így már hétfő délutánra összegyűlhet a szükséges létszámú aláírás és azt kedden be is nyújthatják – közölte.

MTI

A Jobbik aláírja az LMP alkotmánybírósági beadványát

A Jobbik aláírja az LMP köznevelési törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványát – közölte Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szakmailag hibásnak és emberileg kegyetlennek nevezte a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTM) küzdő gyerekekre vonatkozó passzusokat, s szerinte azok nem akadályozzák meg a leszakadást.

Értékelése szerint a speciális segítséget igénylő gyerekeknél nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egyenlő bánásmód helyett egyéni bánásmódra van szükség.

A kormány bizalmatlan a szakemberekkel – vélekedett Dúró Dóra, kifejtve: ezt jelzi, hogy megszüntetik a mentesítésről szóló döntési lehetőséget.

A jobbikos politikus szerint a jogszabály az esélyegyenlőséget és a társadalmi felzárkózás alapelveivel is ellentétes, így az LMP beadványát ezekkel a szempontokkal is kiegészítenék.

MTI