Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága támogatta az innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt kinevezését hétfői ülésén, Palkovics László 7 igen szavazatot kapott 2 tartózkodás mellett.

A miniszterjelölt kinevezése előtti meghallgatásán elmondta: az Innovációs és Technológiai Minisztérium a technológiai kihívások megoldására jött létre. Erre a minisztériumi szerkezetre azért van szükség, mert a folyamatosan változó környezeti kihívásokat csak integráltan lehet kezelni – mutatott rá.    

Palkovics László, a tárca által lefedett szakpolitikák közül példaként említette az energia- és a klímapolitikát, az infokommunikációt, a közlekedést és a fenntarthatóságot.      

Palkovics László a bizottsági meghallgatáson bemutatta az általa felkért államtitkárokat. Közölte, Cseresnyés Péter tölti be a parlamenti államtitkári posztot, György László lesz a vezetője a gazdaságtervezésért és szabályozásért felelős államtitkárságnak, Weingartner Balázs a fenntarthatóságért, Mosóczi László a közlekedéspolitikáért, Kara Ákos pedig továbbra is az infokommunikációért felel majd. Az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárság élén Kaderják Péter áll majd.            

Palkovics László arról is beszámolt, hogy a vezetése alatt működő minisztériumhoz kerül a jövőben a szakképzés és a felnőttképzés is. Ezek a területek korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartoztak – tette hozzá.      

Ismertetése szerint a minisztérium feladatkörébe tartozik majd egyebek között a vasúti és a közúti közlekedési hálózat fejlesztése, Magyarország energiaellátásának biztosítása, a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia előkészítése parlamenti elfogadásra, valamint a hulladékgazdálkodás.    

Palkovics László megjegyezte, a tárca azon dolgozik, hogy a személy és az áruszállítás folyamata gyors, kényelmes és versenyképes legyen. Továbbá a jövőben a kerékpárutak fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyeznek.

Bencsik János országgyűlési képviselő (Fidesz), a bizottság alelnöke az M1-es autópálya felújításáról, Szászfalvi László országgyűlési képviselő (KDNP), valamint Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő, a bizottság elnöke pedig arról kérdezték a miniszterjelöltet, hogyan látja az alsórendű utak helyzetét. Schmuck Erzsébet szerint ez a lépés a helyi gazdaságok, a helyi közösségek erősödése érdekében fontos.    

Palkovics László válaszában ismertette, hogy az autópályák közül az M1-es a legterheltebb, a helyzet javítása érdekében ezt az autópályát fel kell újítani, azt követően pedig ki kell bővíteni. Hozzátette, az alsórendű úthálózat fejlesztésére 500 milliárd forint áll rendelkezésre, a fejlesztendő térségek, települések kiválasztása széles körű társadalmi konszenzus eredménye kell, hogy legyen.    

Kepli Lajos országgyűlési képviselő (Jobbik) és Schmuck Erzsébet a megújuló energiaforrások felhasználásáról, különös tekintettel a szélerőművekről kérdezték még a miniszterjelöltet.    

Palkovics László szerint elsősorban azt kell megvizsgálni, milyen típusú energia, legyen az szél vagy napenergia, felhasználása térül meg jobban az országnak. Kiemelte: többféle energiaforrást kell felhasználnia az országnak az energiabiztonság érdekében. Úgy vélte, hogy az energiaellátás alapját az atomenergia, azaz a Paksi atomerőmű adja.      

Schmuck Erzsébet szólt még a Budapest-Belgrád vasútvonal megítéléséről is, ugyanis ezt a beruházást az LMP nem tartja gazdaságosnak, ráadásul úgy vélik, ez nem Magyarország, hanem csupán a kínai fél érdekeit szolgálja.    

Palkovics László ugyanakkor arra mutatott rá, hogy ezzel a fejlesztéssel Magyarország egy nagy nemzetközi közlekedési rendszerhez kapcsolódhat.    

A bizottság elnöke mindezeken felül arról is érdeklődött, hogy az új minisztérium tervezi-e a hulladékgazdálkodási közszolgáltatások rendszerének átalakítását.    

Palkovics László válaszában úgy fogalmazott: „nem véletlen, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Weingartner Balázst kérte fel fenntarthatóságért felelős államtitkárnak, hiszen ő ismeri ennek a rendszernek a hiányosságait.”    

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt meghallgatását követően a bizottsági tagok közül Bencsik János, Szászfalvi László és Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő (Fidesz), a bizottság alelnöke is egyetértett abban, hogy a miniszterjelölt a poszt betöltésére alkalmas, felkészültségéhez nem fér kétség.

Növelni kell a magyar tulajdonú vállalatok súlyát a gazdaságban

Jelentősen növelni kell a magyar tulajdonú vállalatok súlyát a gazdaságban a hozzáadott értéket tekintve – mondta Palkovics László technológiai és innovációs miniszterjelölt az Országgyűlés gazdasági és kulturális bizottsága együttes hétfői ülésén megtartott, kinevezés előtti meghallgatásán, amelyet követően mindkét bizottság többsége támogatta a jelölt kinevezését.

Az ülésen a gazdasági bizottság 10 igen 3 ellenvélemény mellett, a kulturális bizottság 8 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett támogatta Palkovics László miniszteri kinevezését.

Palkovics László kifejtette: bár a cégek 97 százaléka magyar tulajdonú vállalat, mégis kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint a 3 százaléknyi multinacionális cég, ezért a magyar cégek termelékenységének növelését szorgalmazta az innováción és az új technológiák alkalmazásán keresztül.

A feladatok közé sorolta a magyar tulajdonú globális értékláncok és magyar márkák építését, ahogy a multicégek megtartását is az országon belül, és esetükben a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek bevonzását, a magyar tulajdonú vállalatok mint lokális partnerek segítségével. Szükségesnek nevezte a kkv-k versenyképességének növelése az adó-és adminisztrációs terhek csökkentésével, és a szektor termelékenységének és innovációs képességének növelését az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításával. Szavai szerint növelni kell a munkaerő termelékenységét a szak és felnőttképzés fejlesztésével, amelyben jelentős lemaradása van Magyarországnak. Arra kell törekedni, hogy minden negyedik ember munkája során tanuljon valamit, képezze magát – hangsúlyozta.

Az új tárca az innovációért és a technológiák koordinációjáért felel egyebek mellett, de idetartozik a szakképzés is.

Palkovics László a minisztérium kiemelt területei közé sorolta a mesterséges intelligencia ( AI), a robotizáció, az automatizáció területeit is, és hangsúlyozta, hogy az új technológiák megjelenése a munkaerőpiac átalakulásához vezetnek, azonban nem kiszorítják a munkaerőt, hanem új követelményeket támasztanak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felépítéséről közölte, hogy a tudás és innovációs államtitkárságot a miniszterként ő irányítja majd. Cseresnyés Péter, parlamenti államtitkár lesz, György László felel majd az általános gazdaságfejlesztéséért és szabályozásért, a fenntarthatóságért felelős államtitkár Weingartner Balázs József lesz, az energia- és klímaügyi államtitkár pedig Kaderják Péter. A közlekedéspolitikai államtitkár Mosóczi László, az infokommunikációs és fogyasztóvédelmi pedig Kara Ákos lesz, az EU ügyeket Sanda Tamás felügyeli.

Manninger Jenő (Fidesz) szerint Palkovics Lászlónak komoly szerepe volt a zalaegerszegi tesztpálya létrejöttében, és jelezte, hogy a régióban korábban alacsony volt a k+f aránya.

Volner János (Jobbik) hozzászólásában szemléletváltást sürgetett, és fontosnak nevezte az alkalmazkodást az új technológiákhoz. Hozzátette: a tárcának az e-learning területén is lesz tennivalója.

Hiller István (MSZP) kérdésre az akadémiai kutatóintézetek hosszú távú fennmaradásáról, Palkovics László kifejtette: fontosnak tartja a felsőoktatási intézmények kutatóhálózata és az akadémiai kutatóhálózatok közötti együttműködést. Számos teendőjük van abban, hogy a mindkét intézményrendszerben dolgozók kutatási-oktatási tevékenyégének jogi szabályozását rendezzék – mondta.

MTI