A testület társelnöke elmondta: a népszámlálások tükrében egyértelmű a szórvány fogyása, „annyi vigaszuk van”, hogy a többségi társadalomban legalább ugyanolyan vagy néhány helyen még jelentősebb a fogyás és az elvándorlás – tette hozzá.

Hirdetés

A tömbmagyarság létszáma viszonylag stabil – mutatott rá, hozzátéve: ha van is elvándorlás, az minimális.

Szászfalvi László a diaszpóra esetében arról számolt be, hogy Nyugat-Európában, Egyesült Államokban, Ausztráliában gyakorlatilag nincsenek népszámlálások, más adatokat vesznek alapul, de a tendenciát lehet követni. Kifejtette: eszerint – különösen a nyugat-európai magyarság esetében – növekvő a létszám.

Mint mondta, az ülésen elhangzott két előadásból az a konzekvencia vonható le, hogy a határon túli magyar közösségek elvándorlása a nyugat-európai diaszpóra közösségekben „csapódik le.” Ugyanakkor az is látható, hogy az „új elvándorlók” általában nem véglegesen szeretnének letelepedni.

Korábban írtuk

Rámutatott: az anyaországi magyarság száma – az itteni népszámlálás adatai alapján – 9,6 millió, míg a határon túli magyarságé – a diaszpóra magyarságával együtt – 4,5 millió. Nagyságrendileg a magyar, mint világnemzet lélekszáma stabilnak mondható – összegzett a KDNP-s politikus.

Kitért arra, hogy különböző célcsoportok vannak, amelyeket különböző kormányzati programokkal kell támogatni a megmaradásuk érdekében. Az amerikai vagy nyugat-európai diaszpóra közössége támogatása más eszközökkel lehetséges, mint a Kárpát-medencei szórványé – húzta alá.