A Fehér-, Fekete- és Sebes-Körös vízgyűjtő területét felölelő régió határon átívelő rendezvénysorozatának fővédnökségét Tőkés László, az Európai Parlament erdélyi alelnöke vállalta el.

A vándortúra – vízi úton, biciklivel, valamint gyalogosan – Belényesről indult, és Gyanta, Tenke, illetve Sarkad, Békés és Békéscsaba érintésével vasárnap ért véget. Tőkés Lászlót Vantara Gyula fideszes polgármester, országgyűlési képviselő, illetve a szervezők fogadták Békéscsabán, ahol nyilvános kerekasztal keretében beszélték meg a Körösök Völgye Régióban rejlő együttműködési lehetőségeket a határok feletti nemzetegyesítés, valamint a nemzeti összetartozás szellemében.

Tőkés László egyebek mellett kifejtette, hogy a trianoni határokat schengeni határokra kell változtatni. A maga nemében egyébként ezt a célt szolgálta a vándortúra is, amellyel a szervezők tulajdonképpen Románia schengeni övezetbe való, tavaszra tervezett belépését akarták fogadni. Mivel a csatlakozást egyelőre elhalasztották, a régió elöljárói ezzel a regionális rendezvénnyel fejezték ki álláspontjukat, hogy a szomszédos ország schengeni térségbe való felvétele, ennek késése ellenére is, elengedhetetlen és szükségszerű.

A regionális rendezvénysorozat június 5-én este, a Művészek a határon túli kapcsolatokért elnevezésű zenei fesztivállal ért véget.