Fotó: MTI/Mónus Márton

A magyar emberek több mint kétharmada úgy látja, hogy a folyamatosan tüntetők olyan csalódott emberek, akik képtelenek elfogadni a választás eredményét.

A csalódottság vezérli a tüntetőket – írja a Századvég legújabb kutatásában.

„Még a baloldaliak többsége is úgy látja, hogy a tüntetők csalódott emberek, akik nem tudják elfogadni a választás eredményét” – mutat rá kutatásában a Századvég Alapítvány.

A kormánypártok április 8-án fölényes győzelmet arattak, amely a rekordközeli részvétel miatt igen erős legitimációt adott a hamarosan megalakuló negyedik Orbán-kormánynak. Ám az ellenzéki szimpatizánsok több alkalommal kormányellenes tüntetést tartottak, amelyeken a saját elmondásuk szerint a „demokráciáért” és „sajtószabadságért” tüntettek.

Ezek az események igen ismertek a teljes népesség körébben (97%).

A Századvég kutatása rámutat, hogy a magyarok túlnyomó többsége (70%) úgy látja, hogy a tüntetők csalódott emberek, akik nem tudják elfogadni a választás eredményét, ám 24 százalékuk nem ért egyet ezzel az állítással.

Módszertan:
Századvég Alapítvány telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2018. április 20- 26. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.