„A Fidesz–KDNP és a Tisza 10-10 mandátumot, a DK által vezetett lista 6 helyet szerzett, az MKKP és a Vitézy fémjelezte listák 3-3 mandátumot. A 2019 és 2024 közötti ciklusban az ellenzéki összefogás polgármesterei a közgyűlésben összezártak a főbb kérdések mentén, de ez az időszak 2024 őszétől lezárulhat”

Hirdetés

– jelentette ki az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Fotó: Magyar Nemzet, MTI

Hozzátette: azt, hogy melyik baloldali párt kivel játszhat össze, a korábbi nyilatkozatokból lehet csupán sejteni. Bár Gyurcsány Ferenc hol szentségeli, hol magához próbálja édesgetni a Tisza Pártot, Tóth Erik szerint hosszú távon a DK vezetője az együttműködésre játszhat. Magyar Péter frakciója esetében a szakértő szerint az a kérdés, hogy mennyire lesz fegyelmezett és mennyire eseti jellegű az ő döntéshozataluk.

Ugyanakkor rámutatott, lehetetlen előre megmondani, hogy Magyar Péter pártja milyen elvek és elképzelések mentén fog politizálni a Fővárosi Közgyűlésben, ugyanis a Tisza Párt előnye eddig az volt a többi baloldali párthoz képest, hogy friss erőként azt mondtak, amit akartak, mindent elhitt nekik a saját, formálódó bázisuk.

„A Fővárosi Közgyűlésben azonban nem fognak tudni a vezérszónokuk hiányában kimaradni a döntéshozatalból. Miután parlamenten kívüli pártról beszélünk, az, hogy milyen képet alakítanak ki magukról a fővárosban, a közgyűlési munkájukon is múlik. Vagy a jövőbeni főpolgármester ellenzékeként, vagy a Fidesz–KDNP újdonsült politikai ellenfeleiként pozicionálhatják magukat”

– jelentette ki Tóth Erik. Azt is kiemelte, Magyar Péter saját bevallása szerint nem fog beülni a fővárosi közgyűlésbe, ugyanakkor elképzelhető, hogy maga helyett egy „helytartót” fog kinevezni.

Korábban írtuk

Azzal kapcsolatban, hogy erősebb vagy gyengébb pozíciókkal rendelkeznek-e a kormánypártok a Fővárosi Közgyűlésben, a szakértő kifejtette: a közgyűlésben és országosan is a baloldal visszaszorulása érhető inkább tetten.

„A most közös listán szereplő három baloldali párt összesen 14 helyet birtokolt, alacsony listás eredményük miatt ez a szám megfeleződött. A Fidesz–KDNP a korábbi 13 helyett pedig tíz közgyűlési tagot delegálhat. Történelmi távlatban nézve 2006 óta minden önkormányzati választás alkalmával a Fidesz–KDNP közgyűlési eredményei kimagaslóak: önállóan indulva egyetlen politikai erő sem tudta megelőzni 2006 és 2024 között”

– emelte ki. A kormánypártok budapesti elnökével kapcsolatban elmondta, a választás után világossá vált Szentkirályi Alexandra pozíciója, akinek a feladata a következő öt évben egy működőképes alternatíva felmutatásáról fog szólni.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.