Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Hirdetés

Nem indult jól Szekszárd számára a 2019-cel kezdődő ötéves ciklus. A baloldali ellenzék nyerte meg a választást, így ha nem is nagyot, de többséget szerzett a képviselő-testületben, viszont megint a Fidesz–KDNP adott polgármestert, vagyis Ács Rezső újrázhatott.

– Ács valószínűleg már beteg volt ekkor, szerintem ismerte is a diagnózisát, csak eltitkolta előlünk – mondja Máté Péter, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Ács Rezső be sem lépett a Fidesz képviselőcsoportjába, amit itt azzal magyaráznak, hogy politikai identitászavarba került. Nem értett szót a sajátjaival, de az ellenzékkel sem, önálló útra lépett, miközben egészségi állapota – ataxiában szenved – egyre csak romlott. Tavaly áprilisban leváltották. Azóta nincs polgármestere Szekszárdnak, a várost Gyurkovics János jobboldali alpolgármester irányítja. A tolnai vármegyeszékhely számára tehát igencsak meghatározó lesz június 9-e.

Óvoda, csak azért is!

Az élet persze nem állt meg. Az elvégzett munkák közül a Zöld város projektet emeli ki Máté Péter. Elbontottak sok betonfelületet, helyükre növényeket telepítettek, utcai padokat helyeztek el, igyekeztek minden tekintetben kellemes környezetet teremteni a városközpontban, mindemellett pedig felújították két nagy lakótelep játszóterét is. Jól haladt a munka, mert az önkormányzat az Ács-korszaktól eltérően most helyi vállalkozásokat és saját cégeit bízta meg a feladattal. Azért olyan fontos mindez, mert a helyi Fidesz–KDNP felmérései szerint a szavazók egyik legfontosabb kérése a mindenkori városvezetéshez az utak, a járdák rendbetétele, sőt, egy Szekszárdot elkerülő út megépítése. Különösen a belvárosiak panaszkodnak a nagy forgalomra. Nem véletlen, hogy ez a rendteremtés lett most a Fidesz–KDNP elsődleges programpontja.

Korábban írtuk

Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Az óvoda

Az ellenzék – ahogy ez lenni szokott – mindenben csak a hibát kereste. A Zöld város projektet sem kímélte, mondván, inkább karbonsemleges épületekre, parkolóházakra kellene költeni a pénzt.

– Viták áradatával telt az idő – mondja Máté Péter –, belekötöttek az uszodaberuházásba, eltávolították az önkormányzati cégek tapasztalt vezetőit, saját embereiket ültették a helyükre, és nem volt olyan választási ígéretük, amit megvalósítottak volna.

Tudni kell, Szekszárd 2015-ben szerződést kötött a kormánnyal a Modern Városok Program keretén belül. A város pályázott a gemenci hajókikötő megépítésére, a kisvasút meghosszabbítására, egy Paksról Szekszárdra tartó távhővezetékre, egy szállodára a városközpontban, és így tovább. Még 2019 után is bele lehetett volna fogni a munkákba, de a polgármester, illetve a baloldali többségű testület nem kérte le az államtól a beruházások fedezetét, vagyis a szükséges pénzösszegeket.

Megvalósult viszont Szekszárd tudásközpontja.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György
Máté Péter
Fotó: Rónai Péter
Berlinger Attila

– Ezt még nem lakta be a város – magyarázza Berlinger Attila, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje. – A tervek szerint a levéltár és a könyvtár is a tudásközpontba költözik, de kiállításokat is rendezhetünk, előadásokat is tarthatunk ott, erre lehetőséget ad az épület belső elrendezése.

És ha már tudás, Szekszárdon egyetem működik, amely az egykori tanítóképző főiskolából nőtt ki, megmaradt a régi profil is az új, piacorientált szakok mellett. Ezenkívül öt szakközépiskolája is van a városnak, a Garay János gimnázium pedig országos hírre jutott.

– Ács Rezső 2017-ben bezárta a választókerületem felújításra váró óvodáját – mondja Máté Péter. – Az óvoda felújítása alvó program lett, de idővel sikerült újra életet lehelni a pályázatba, és elvégeztük a munkát. Született egy szép, zöldövezeti óvodánk, mellette egy bölcsődével.

És persze ne hagyjuk ki azt a női kosárlabdacsapatot se, amely a legjobbak között küzd, és messzire viszi Szekszárd nevét. Egy kicsit nagyobb támogatást szánna neki a reménybeli fidesz–KDNP-s vezetés, mert a baloldal rangon alul bánik ma a klubbal. Egyébként a csapat edzője, Szabó Noémi is indul a választáson a Fidesz–KDNP színeiben.

A legjobb borok

Ács Rezsőt a testület jobb- és baloldalának közös akaratával váltották le. Nem állítható, hogy ezután egymás keblére borult volna a két oldal, de elkezdődött egy kompromisszumokon alapuló együttműködés. A baloldal végül elfogadta a Zöld város programot és azt is, hogy a város átadja az államnak az uszodaberuházást, amely az önkormányzatban kialakult zavaros viszonyok miatt állt le, immár több mint két éve.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György
A leállított uszodaberuházás

A baloldal annak előtte élesen kritizálta a beruházási terv szinte minden részletét. Pedig nagy ívű elképzelés kötődik az uszodához, egy rekreációs központ kerül majd mellé téli élményfürdővel, és itt lenne a város új, korszerű sportcsarnoka is. Ami az uszodát illeti, az most félkészen áll a strandfürdő mellett. Nemcsak az építés folytatását vállalta magára az állam, de a létesítmény működtetését is.

– Be kell vallani, hogy az uszodaprojekt a politikai békétlenség martaléka lett annak idején, pedig a szekszárdiak nagyon várják már, hogy elkészüljön – mondja Berlinger Attila. – Többek között azért is, mert elég erős a város úszósportja, másrészt pedig végre elkezdődhet itt a gyerekek szervezett úszásoktatása. Ma már jó úton halad a beruházás, megvan a kivitelező, és hivatalosan is átvette a munkaterületet.

Amin viszont egyelőre nehéz lenne változtatni, az Szekszárd gazdasági élete. Nem kopogtatnak a város kapuján a nagy cégek és beruházók, amúgy is munkaerőhiány mutatkozik a vármegyeszékhelyen. Mindenesetre épp most költözik be Szekszárd százhektáros ipari parkjába a SPAR logisztikai központja. És még valami! Azt minden magyar tudja, hogy Szekszárd a jó, ha nem a legjobb borok városa. Mészáros, Takler, Vesztergombi, Eszterbauer, Dúzsi… Igencsak jól csengő nevek. Aki szekszárdi termelőként elnyeri az Év Borásza címet, az automatikusan a város díszpolgára lesz. Szépen bővül a lista, amit Vesztergombi Ferenc nyitott meg még annak idején.

Akit mindenki ismer

Zajlik a kampány. Kikerültek az oszlopokra a Fidesz–KDNP plakátjai, a Fidesz–KDNP jelöltjeinek fele nő.

– A hölgyek másként néznek a világ dolgaira, empatikus beállítottságuk nagyon fontos lehet majd egy nemzeti, konzervatív többségű önkormányzatban – állítja Máté Péter.

A Fidesz–KDNP jelöltjei közül egyébként mindenkinek markáns szakpolitikai háttere is van, ügyelt arra a jobboldali koalíció, hogy mindegyikük ismert név legyen a saját szakmájában. Persze nemcsak a plakátok világában zajlik a kampány, de az online térben és szabadtéri fórumokon is. Mind a tíz jelölt tartott már két-három fórumot. A Fidesz–KDNP nem ígérget, csak annyit mond: szeretné jobbá tenni az életet Szekszárdon, ehhez minden erőt megmozgat, munkáját összehangolja a kormány tevékenységével, és minden pályázati pénzt el akar hozni, amit csak el lehet.

– Azt vettem észre a fórumokon, hogy olyan emberek is eljönnek, akiket azelőtt nem érdekelt a politika – fejti ki Berlinger Attila. – Kíváncsiak, hátha változik valami. Mi békét akarunk teremteni a városban, látjuk, hogy a szekszárdiak beleuntak, belefáradtak a pártok acsarkodó, sokszor alpárivá váló vitáiba.

Felvetődik a kérdés, miért pont Berlinger Attilát indítja polgármesterjelöltként a Fidesz–KDNP, hiszen „új fiú” a politikában. De talán épp ezért képviselheti ő leginkább a már említett békét és nyugalmat. Amúgy több mint húsz éve dolgozik a szekszárdi önkormányzatnál, most a Babits Mihály Kulturális Központot működtető közművelődési nonprofit kft.-t vezeti. Pezsgő élet zajlik a Babitsban, jó ideje telt ház előtt futnak például a színielőadások. És aki ezt a birodalmat tartja a kezében, azt az egész harmincezres város ismeri.