Augusztus 19-én többek között személyes visszaemlékezésekkel, amatőr filmekkel és helyszíni bejelentkezésekkel idézik fel a vasfüggöny megnyitását.

Az 1989. augusztus 19-én Sopronkőhida és az ausztriai Szentmargitbánya között megrendezett páneurópai pikniken több mint 600 NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyitásának rövid pillanatát arra, hogy Nyugatra szökjön.

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap főszerkesztője elmondta, a piknik olyan történelmi eseménnyé vált, amelyet mindenképpen fel kell eleveníteni. „A 25. évforduló apropót szolgáltat arra, hogy a legújabb kori történelmünk egy szeletét jobban bevigyük a köztudatba” – hangsúlyozta. Szerinte az emberek nem sokat tudnak erről a napról, és a fiatalok számára is megfoghatóvá kell tenni az akkor történteket. „Bizonyos távlatból nézve jó lenne, ha minél többen megismernék a piknik körülményeit és több olyan kérdésre is választ kaphatnánk, amelyekre korábban nem” – fűzte hozzá.

Az M1 és a Duna műsorán felidézik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulását, a keletnémet menekültek 25 évvel ezelőtti befogadását. A zugligeti Szent Család Plébániatemplomban és a Szeretetszolgálat központjában csütörtökön és pénteken többek között szentmisével, kiállításokkal, vasfüggöny installációval és filmvetítéssel elevenítik fel a piknik hangulatát.

Siklósi Beatrix tájékoztatása szerint a közmédia egész napos műsorfolyamában több alkalommal élőben jelentkeznek be a riporterek az augusztus 19-i sopronpusztai programokról: a Páneurópai Piknik Emlékparkban várhatóan délután négy órától 1989 – a csodák éve címmel Orbán Viktor miniszterelnökkel beszélget Rákay Philip, a M1 Szabadság tér ’89 című műsorának házigazdája.

Az emlékparkba már délelőtt tíz órától várják a családokat koncertekkel, gyermek- és sportprogramokkal. A 25 évvel ezelőtti határáttörés elő- és utóéletéről egykori szervezők, résztvevők mesélnek majd.

A közmédia beszámol a határnyitás alkalmából rendezett konferenciákról is: augusztus 18-án és 19-én két nemzetközi tanácskozást tartanak magyar és német résztvevőkkel, Sopron: kapu a szabad Európa felé, valamint Kapu Európába címmel, az Antall József Tudásközpont, a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében.

A tematikus műsorban többek között archív tudósítások, amatőr és profi filmek mutatják be a pikniket, határőrök, történészek, német és magyar családok elevenítik fel emlékeiket.

(MTI)