„Veres János nem harcias, hangos politikus, nem jellemzi a hiúság, magamutogatás; jól kommunikál ugyan, az állandó médiajelenlét mégsem az ő világa. […] Jellemző, hogy bár konfliktusos tárcát vezet, személyében mégsem támadták ez idáig komolyabban. Az egyetlen emlékezetesebb próbálkozás, amikor korábbi üzlettársával szemben merült fel a vád, hogy az illető – évekkel a Veressel közös üzleti partnerség után – számlagyárat üzemeltetett volna, hamar elhal. […] Forrásaink jellemzése szerint Veres nem reagál indulatból, inkább érvel, többnyire jól kezeli az ellenvéleményeket, konfliktusokat, és mindaddig hajlandó tárgyalni, amíg úgy látja, van miről. Kooperatív és lojális; feladatait a számára adott kereteket kitöltve, de azokon túl nem terjeszkedve végzi. Nagy benne a bizonyítani akarás, de egyéni ambícióit hajlandó és képes korlátozni, ha valamely magasabb érdek ezt megkívánja” – írta a Magyar Narancs két évvel ezelőtt. (Magyar Narancs, 2006. február 16.) Az írás óta eltelt két év Veres-botrányoktól volt hangos, ezért szükséges a Veres-portrét újrarajzolni.

Adócsaló barátok közt

Helmeczy László, az elmúlt hetekben kirobbant drogbotrány kapcsán elárulta, Kabai Károly és köreinek ért volna meg másfél millió forintot a Hír TV lejáratása és munkatársainak börtönbe juttatása. Veres János pénzügyminiszter „korábbi üzlettársa”, Kabai Károly jelenleg három és fél éves börtönbüntetését tölti. Az 1990-es években színesfém-kereskedéssel foglalkozott, a vádbeli cselekmények előtt pár évvel volt Veres János üzlettársa. A nyírbogáti szocialista vállalkozót adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek a bíróság. A nyomozás több cégből álló számlagyárat leplezett le, amelyek működtetője a Bogát-Ferr Kft. volt. Veres és Kabai a céget együtt alapította 1991-ben, viszont a számlagyár üzemeltetésekor Veres már nem volt a kft. tagja, három évvel azt megelőzően, 1994-ben kiszállt a Bogát-Ferrből. A színesfém-kereskedelemmel foglalkozó Bogát-Ferr Kft. 1997 és 1999 között ismeretlen forrásból szerezte be a felvásárolt fémhulladék jelentős hányadát, ezért valótlan tartalmú számlákat szerepeltettek a könyvelésben, csökkentve ezzel a társaságok adófizetési kötelezettségét. A büntetőeljárás alatt Kabai személyesen is részt vállalt Veres 2006-os választási kampányában. A tavaly februári jogerős ítélet után egészségi állapota miatt öt hónapos halasztást kapott a börtönbüntetés alól, ám ezután sem vonult börtönbe, inkább újabb halasztást kért. Ezt a kérelmet a bíróság már elutasította, majd miután az előírt határidőre nem vonult börtönbe, elfogatóparancsot rendelt el. A vállalkozóra a Hír Televízió és Kisberk Szabolcs riporter talált rá a megszüntetésre ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézményben.

De nem Kabai volt az egyetlen haver, aki segítette Verest a választási kampányban és a törvényekkel is összeütközésbe került. Pénzes Sándor kislétai polgármester ellen már két éve nyomoztak a hatóságok, amikor közeledtek a 2006-os országgyűlési választások. Az MSZP kampánylapjában, a Bal-Toll című kiadványban egy fotót közöltek, amelyen Veres kézen fogva áll Pénzessel, aki a képaláírásban köszöni meg a pénzügyminiszternek az „elmúlt évek korrekt együttműködését”. A Veres támogatására buzdító Pénzest a bíróság az adóbevételt jelentősen, több mint 18 millió forint mértékben csökkentő adócsalás bűntettében és háromrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek, és egy év nyolc hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

A kemény- és forrófejű

– A profi politikus arról ismerszik meg, hogy nem lehet kihozni a sodrából. Normális emberi, de nem jó politikusi reakció az, ha valakivel összeveszek, azt a továbbiakban távol tartom magamtól. Veres János reakciója a Hír TV akcióira érthető emberi, de nem megengedhető politikusi magatartás. Ha kijön a sodrából a politikus, akkor vége van, elveszti a meccset. Joggal mondhatja az állampolgár: ha a vezetőm akarsz lenni, legyél hidegvérű, ha erre nem vagy képes, akkor nem bízok meg benned. Ha egy politikustól képesek kiprovokálni, hogy elveszítse a fejét, politikusként megsemmisül. Emberként attól ő még lehet nagyszerű, de politikusként vége – nyilatkozta a Stop.hu-nak Zsolt Péter médiaszociológus. Az még talán érthető, hogy a KISZ- és párttitkárok között szocializálódott Veres nincs hozzászokva, hogy egy újságíró kínos kérdést is feltehet. De az már érthetetlen, amikor egy politikus az érveiből kifogyván a durvaság eszközeihez nyúl. 2006 decemberében Veres egy feszült hangulatú önkormányzati fórumról távozván szándékosan belefejelt a Hír TV kamerájába. A fórumon Kósa Lajos és Veres János között személyeskedésektől sem mentes vita bontakozott ki, így a pénzügyminiszter feszültségét a Hír TV kameráján vezette le. A következő kirohanása másfél év múlva történt, amikor a Magyar Nemzet arról írt, hogy több száz millió forintos állami megrendelést kapott Kabai családi vállalkozása, a Nyír-Uncia Kft. A cég a Honvédelmi Minisztériumtól, egy másik cég közbeiktatásával, 292 millió forintos támogatást nyert el lőszer-megsemmisítésre akkor, amikor Kabai ellen adócsalás miatt már folyamatban volt az eljárás.

Veres a „mi a véleménye az újabb Kabai-ügyről?” kérdésre válaszul fellökte a riportert. A Hír TV újságírói a történtek után bukósisakban ültek be a pénzügyminiszter sajtótájékoztatójára.

Ezzel egy időben robbant ki a szabolcsi voksvásárlási botrány. A Hír Tv riportere Veres kampányfőnöke, Tóth Viktor nevében hívott fel cigány kisebbségi önkormányzati vezetőket, hogy ellenőrizze a szerkesztőségükbe érkezett bejelentések valóságtartalmát. A felvételen hallható, hogy a Tóth Viktor nevében telefonáló újságírónak az egyik kisebbségi önkormányzati vezető megígéri, hogy nem mennek el szavazni, ha kapnak cserébe valamit. A Hír Tv szerint a felvételekből arra is lehetett következtetni, hogy az MSZP hasonló módszerrel vásárolta meg 2006-ban a szabolcsi cigányok szavazatait.

Nemcsak a Hír Tv elleni kirohanásai ismertek. A parlament költségvetési bizottságának egyik idei ülésén Varga Mihály, a testület elnöke az ország hiteltelenségének okait sorolta:

– Idézőjelben önnek köszönhetjük, hogy az ország túlzottdeficit-eljárás alatt áll – mondta Varga, mire Veres önmagából kikelve, ordítozva kiabálni kezdett, majd kirohant a teremből.

A második Gyurcsány-kormány hivatalba lépésének kétéves évfordulója egybeesett a tavaszi ülésszak utolsó napjával. Gyurcsány Veresre bízta a kormány kétéves munkájának értékelését.

– Magyarországon élénkül a gazdaság, javul a külső és belső egyensúly. Egy százalékkal bővült az ipari termelés négy hónap alatt. Magyarországnak nincsenek finanszírozási problémái. Az adósságátütemezés emlegetése rossz üzenet a piacoknak. Rendkívül károsak Orbán Viktor felelőtlen kijelentései. Nagyfokú felelőtlenség folyamatosan válságot emlegetni, mesterségesen válsághangulatot kelteni, adósságcsapdáról beszélni – szólt Veres hangzatos beszéde.

– Ön volt az a pénzügyminiszter, aki 2006-ban eltitkolta a gazdaság valós adatait a választók, a nyilvánosság előtt. Ha egyensúly ügyében valakinek csendben kellene maradnia ebben a Házban, akkor az pont ön lehetne – reagált Varga Mihály. Hozzátette, a pénzügyminiszter két évvel ezelőtt megtiltotta a gazdasági prognózis készítését a szaktárcánál, és „olyan módosítás történt, amelynek eredményeképpen az államadósság különböző adatai nem nyilvánosak, azaz titkosak a nyilvánosság előtt”. Varga szerint az adatok eltitkolásáért pénzbírság, de akár szabadságvesztés is járhatna. A Barra Kommunikációs Intézet kielemezte Veres gesztusait egy Varga Mihállyal folytatott televíziós vita kapcsán.

„Megszokhattuk, hogy Veres János általában hajlamos a hadarásra, hangzókat, esetenként szótagokat rendszeresen nyel el. Most azonban mintha a szokottnál feszültebb lenne, erre utal, hogy időnként nem is félszavakat, hanem félmondatokat próbál tizedmásodpercek töredékére összerántani. Aki érteni szeretné, amit mond, az kapaszkodhat, mint Malvin a kanyarban. Ez azt a benyomást kelti, hogy nem azonosul a saját szavaival, mintegy szabadulni akar tőlük. Az azonosulás hiányát viszont kompenzálja azzal, hogy ellenfelével zsigerből vitatkozik, és amikor Vargánál van a szó, nem tud „nem-viselkedni”. Az időnként bevágott képeken a tekintet irányának és a testtartásnak a bizonytalan váltogatása azt a határozott érzetet kelti a nézőben, hogy a pénzügyminiszter nincs igazán jelen. Nem a másik fél érveire figyel elsősorban, hanem saját magára. Mintha még nem döntötte volna el, hogy hogyan viszonyuljon Vargához: levegőnek nézze, meg se hallja, vagy esetleg szánakozó és lekezelő arckifejezésével hozza a laikus tévénéző tudomására, hogy a vitapartnerét agyilag zokninak minősíti” – olvashatjuk a pénzügyminiszterre nem túl hízelgő értékelésben.

Szabolcsi alma és fája

A diplomamunkáját a jonatáni-almákból írt Veres esetében különösen igaz, hogy az alma nem esik messze a fájától. A Veres fiúk botránya tavaly robbant ki, amikor a Hír Televízió rejtett kamerás felvételeken bemutatta, ahogy a pénzügyminiszter fiai helypénzt kértek egy nyírbátori strand egyik büfésétől az általuk szervezett fesztivál idejére. Azt mondták neki, vagy fizet 300 ezer forintot, vagy tönkreteszik a forgalmát. Mivel a vállalkozó erre nem volt hajlandó, a rendezvényt biztosító szocialista kötődésű In-Kal Security emberei nem engedték a büféhez a vevőket.

Cser-Palkovics András fideszes politikus így kommentálta az esetet:

– A kormány egy szűk csoportnak, az új arisztokráciának akar további kiváltságokat, előjogokat biztosítani. A Fidesz szerint különös, hogy Veres János választókörzetében a fiai állami cégek szponzorálásával fesztivált szerveztek, ugyanis a Magyar Villamos Művek és a Szerencsejáték Zrt. is támogatta a rendezvényt.

– Felháborítónak tartom, hogy a Magyar Nemzet a személyem elleni támadássorozatában ismételten családtagjaimat is felhasználja – kelt fiai védelmére a pénzügyminiszter. Szerinte a filmet alattomosan vágták össze, Gábor fia és a büfés beszélgetését ezzel szerinte „egyoldalúan és hamis színben” tüntették fel. Veres Gábor az ezzel kapcsolatos riportok miatt tett büntetőfeljelentést a Hír TV és a Magyar Nemzet ellen. A tárgyaláson, ahol magánvádlóként volt jelen, több kérdésben is ellentmondásba keveredett. Mikor a bíró erre többször is felhívta a figyelmét, Veres Gábor a bírót szidalmazva, a tárgyalóterem ajtaját agresszívan becsapva távozott a tárgyalásról. A bíró feljelentette Veres Gábort.

A Veres fiúk nemcsak a feldúlt, indulatos kirohanásokat, de a fenyegető, zsaroló hangnemet is apjuktól örökölték.

– A megalakuló új kormányban lesznek szabolcsi tagok. A megalakuló új MSZP-frakcióban egy erős Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lobbi lesz […] Szabolcs számára ez a következő négy év sok pénzt, sok fejlesztést és sok eredményt fog hozni. Az, hogy egyes térségek ezen belül hogy fognak majd részesedni, azon fog múlni, hogy a térségeken belül milyen választási eredmény születik. Nem lehet mást csinálni, ez a követelmény, és ezt követelik tőlünk azok, akik jó eredményt érnek el. […] Azt tudom mondani, mindenkire rá van bízva, milyen módon, milyen eszközzel. […] Azt tudjuk mondani jelen pillanatban mindenkinek, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztési lehetőségeiből a következő négy évben aszerint differenciáltan fognak minősülni az egyes települések, amilyen választási eredmény 23-án születik. […] Azért fogalmaztam ilyen egyértelműen, mert nagyon szerettem volna, hogy mindenki számára világos legyen. […] Az eredmény fogja eldönteni azt, hogy ennek a térségnek milyen módon tudunk segíteni a következő négy évben – hangzott el 2006. április 14-én a Mátészalkai Polgármesteri Hivatalban, a Szabolcs megyei 9-es választókerület polgármestereinek találkozóján.

Veres beszédéről hangfelvétel készült, ezért letagadni nem tudta mondatait. Közben a Nyírségből több, neve elhallgatását kérő polgármester állította, Veres János a választások második fordulója előtt személyesen vagy telefonon kereste fel a települések vezetőit, hogy a jövőbeli fejlesztések érdekében tegyenek a szocialista többség megszerzéséért. A kisebbségi kormányzás kezdete óta a kormányt négyszer szavazták le a parlamentben, Verest egy hét alatt kétszer is. A kormány és Veres igazi erőpróbája azonban az idei költségvetési törvény decemberi szavazása lesz. Talán még egy banánköztársaságban is lemondásra kényszerült volna egy Veres-kaliberű politikus. De Magyarországon meg kell elégednünk azzal, hogy a fent vázolt botrányok még csak elindítottak a bukás felé egy a KISZ-es tagság óta egyenesen felfelé ívelő karriert, de a végére még nem tettek pontot.

Lass Gábor