Az államalapító magyar királyról elnevezett varsói Szent István-templomban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak, amelyet egyúttal felajánlottak a visegrádi országok testvéri kapcsolatainak erősítéséért.

A templomban, amelyben az elmúlt években rendszeresen tartottak magyar nyelvű miséket a varsói magyar kolónia számára, a magyar nagykövetség és a helyi plébános kezdeményezésére az emlékmisét idén első ízben összekötötték a négy visegrádi ország közös imádságos összejövetelével. Elhatározták, hogy ezentúl minden évben tartanak ilyen közös visegrádi istentiszteletet.

Rövid beszédet mondott Kiss Róbert varsói magyar nagykövet, Jan Sechter varsói cseh nagykövet, Iveta Hermysová, a varsói szlovák nagykövetség első titkára és Piotr Samerek, a lengyel külügyminisztérium európai osztályának titkára. A szónokok a szeretet és a szolidaritás fontosságát hangoztatták.

A misét Miroslaw Jaworski plébános vezette, a liturgia, egy része magyar, cseh és szlovák nyelven is elhangzott. A plébános homíliájában hangsúlyozta: a közép-európai népek hosszú harcát a szabadságért az 1956-os magyar forradalom indította el, az 1968-as prágai tavasz folytatta, és az 1980-ban megalakult Szolidaritás lengyel tömegmozgalom teljesítette be.

A templomban fotókiállítást rendeztek a magyar forradalomról. Ez volt a magyar forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából tartott lengyelországi ünnepségsorozat záróaktusa.

(MTI)