Fináczy Gábor tájékoztatása szerint a mobil feldolgozóüzem évi ötvenezer tonna vörösiszap újrahasznosítására alkalmas. Ajkán ennek a kapacitásnak a tízszerese szükséges, mert a timföldgyárban évente mintegy félmillió tonna vörösiszap keletkezik. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a technológiát tovább tesztelik, hogy bebizonyítható legyen, gazdaságosan működtethető. Ebben a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a fő partnerük, de terveik szerint Európa más, működő timföldgyáraiban is folytatnak majd próbaüzemet.

A Paratech Hungary Kft. tevékenységéhez egységes környezethasználati engedélyre van szükség, az eljárás a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen folyamatban van. Hozzátette, hogy a veszélyes hulladék semlegesítése után keletkező anyag – amelynek a neve stabilizált bauxit származék (stabilized bauxite residue, SBR) – tesztelésébe az építőanyag gyártókon túl bevonják az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t, és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségét is.

Az ügyvezető szerint a kidolgozott eljárás tesztelése és a szükséges engedélyek beszerzése még éveket vehet igénybe, az újrahasznosítás során keletkező száraz, agyagszerű anyag a többi között a tégla és cserépgyártás, valamint a betonelem és térkőgyártás alapanyaga lehet.

Fináczy Gábor elmondta, hogy a cég által kifejlesztett berendezés hosszú évek fejlesztőmunkájának eredménye, a hazai fejlesztés iránt jelentős a külföldi érdeklődés, mert a vörösiszap elhelyezése globális problémának számít. Közlése szerint a világ alumíniumgyárai évente több millió tonnányi ilyen anyagot termelnek, és helyeznek el tározókban.

A 2009-ben alapított Paratech Hungary Kft. egy, a technológia kifejlesztésére létrehozott projektcég, eddig közel egymillió dollárt költöttek az újrahasznosításra szolgáló eljárás kifejlesztésére. A pénz nagy részét amerikai kockázati befektetők adták – mondta Fináczy Gábor.

(MTI)