Éles politikai vitákat fog kiváltani, hogy szóba került a XII. kerületi Turul-szobor eltávolításának lehetősége. A kábítószer-fogyasztásról elhíresült Kovács Gergely bele is állt a szinte minden választás környékén felbukkanó kérdésbe. A politikus úgy fogalmazott,

Hirdetés

„Magyarországon tevékenykedtek a leggázabb nyilasok, akik a szobor közelében működtették központjukat, és ilyen előzmények után a szoborra is nácik nevét írták a felállításakor.”

Azt is mondta, azzal nincs gond, hogy a kerületben legyen a második világháború áldozatainak emlékműve, de nem egy Turul-szobor alkalmas erre.

A Magyar Nemzet a szobor áthelyezésének tervéről kérdezte a helyieket.

„Nem értek egyet vele” – mondta egy nő, aki szerint az emlékmű már összenőtt a városképpel és ragaszkodik ahhoz, hogy meg is maradjon. „Mellesleg senkinek nem árt a szobor” – tette hozzá.

„Nem nagyon örülnék neki, nem tudom, hogy mi baja van a szoborral” – ezt már egy férfi mondta, aki úgy gondolja, hogy a turul egy magyar emlék, a magyar függetlenség és ősiség szimbóluma.

Egy másik hölgy szerint azonban sokak érzékenységét sértheti a szobor. Ő is hozzátette, hogy ez egy ősi magyar szimbólum. Olyan is volt, aki azt mondta, megfontolandó az emlékmű eltávolítása, de ehhez közösségi elbírálásra van szükség.

„Nem zavar a szobor, ez a magyarság történelméhez tartozik” – fogalmazott az a férfi, aki azt is hozzá tette, tudja, hogy voltak politikai viharok már korábban is vele, de maga a szobor önmagában nem árt senkinek.

Korábban írtuk

„Monumentális szimbólum” – fogalmazott végül az a férfi, aki azt a kérdést tette fel, hogy „akkor távolítsuk el a tatai turult is?”

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke egyébként világossá tette, meg fogják akadályozni, hogy bárhová is elvigyék jelenlegi helyéről az emlékművet.

A Magyar Nemzet beszámolóját ITT olvashatják.