A tisztifőrvos a beszélgetés elején emlékeztetett: mivel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) még teljesen ismeretlen az emberi szervezet számára, ezért senkiben nem alakulhatott ki ellene természetes védettség, vagyis mindenki számára veszélyt jelent, ráadásul a lappangási – tünetmentes – időszakban is fertőző.

Hirdetés

A Mezőkövesden kialakult gócpont tapasztalataival kapcsolatban felidézte: az első betegről nem sikerült kideríteni, hol kaphatta el a fertőzést, csak feltételezhető, hogy az egy budapesti utazása során történhetett, és az biztosan tudható, hogy már voltak tünetei, amikor június 16-án részt vett egy értekezleten közel harminc ember társaságában, zárt helyen, ahol senki nem viselt szájmaszkot, majd ugyanezt megismételte június 23-án is. Ma már tudható, hogy a második értekezleten részt vett az beteg is, aki sorrendben elsőként produkált pozitív vírustesztet – már július elején -, ám a kontaktkutatás szerint az első értekezleten az akkor már tünetekkel rendelkező beteg kollégája fertőzte meg.

Dr. Müller Cecília elmondta: amint a második beteg pozitív vírustesztet produkált, azonnal megkezdődött a kontaktkutatás, és mindenkit, akivel szoros kapcsolatba került, karanténra köteleztek és megkezdték tesztelésüket – így derült ki, hogy a beteg már két saját családtagját is megfertőzte. Miközben minden kontakt minden kontaktját felkutatták, karanténozták és tesztelték, a lakosságot is figyelmeztették, hiszen nem lehetett tudni, egyetlen gócpontról van-e szó, és meg kellett akadályozni a közösségi terjedést.

A tisztifőrvos tájékoztatott, hogy az első, június 13-ai értekezleten – ahová az egyes számú beteg bevitte a vírust – huszonheten vettek részt, akik aztán mindannyian egyéb közösségekben fordultak meg. A kollégák között végül nyolcnak lett pozitív a tesztje. Volt olyan, aki egy negyvenkét személyes buszos kiránduláson terjesztette tudta nélkül a vírust (hét pozitív teszt), mások a saját családtagjaiknak és egyéb kontaktjaiknak adták át (huszonkettő pozitív teszt), és szerencsére olyan is akadt, aki bár éppen negyvenhét fős napközis táborba vagy nyolc fős énekkarba ment, senkit nem fertőzött tovább.

Korábban írtuk

Mindösszesen az eredeti gócpontból kiindulva a járványügyi hatóság háromszázharmincnégy kontaktot tudott azonosítani, ők mindannyian hatósági karanténba kerültek és tesztelésen estek át. Közülük eddig kétszázhatvanan töltötték ki a kötelező karantén idejét. Az utolsó pozitív tesztet július 23-án végezték, az összes fertőzött száma végül negyvenhárom volt. A hatóságoknak huszonkilenc településen – három megyében – kellett kontaktkutatást végezniük, a teljes költség 47 millió forint volt.

Dr. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy bár a járványhelyzet továbbra is érvényben van, mégis lazulni látszik a fegyelem – elsősorban ami a távolságtartást és maszkviselést illeti -, holott az eddigi kedvező tendenciák fenntartásának elengedhetetlen feltétele a felelősségteljes magatartás. Az országos tisztifőorvos ezért ismételten arra kért mindenkit, hogy saját érdekünkben kövesse a járványügyi szakemberek által tett ajánlásokat.

Korpás Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályának vezetője a beszélgetésen felidézte, hogy mivel a kontaktkutatásban az „idő ellenünk dolgozik”, ezért ennek a feladatnak a megoldására külön csoportot hoztak létre, amelyben kollégái 24 órás, váltott műszakban dolgoznak. Elárulta, hogy csak a mezőkövesdi esettel összefüggő feladatok ellátásában összesen száznegyvenkét rendőr vett részt; ebben a több mint háromszáz, hatósági karanténban lévő személy napi ellenőrzése önmagában is rengeteg időt és humán erőforrást szívott el, de volt olyan eset is, amikor azért kellett segíteniük, mert egy-egy kontaktszemély nem volt hajlandó együttműködni a járványügyi hatósággal.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa a beszélgetés végén elmondta, hogy az utóbbi tizenöt nap során országosan ezerkét kontaktkutatást végeztek, ezek közül a legtöbbet – kétszázhuszonhetet – a fővárosban. Ugyanakkor az elmúlt huszonnégy órában hétszáztizenhat személynél rendeltek el hatósági házi karantént, közülük hatszázharmincnyolc esetben akkor, amikor azok beléptek az országba. Ugyanezen idő alatt háromszáztizenkét alkalommal kellett eljárniuk olyanokkal szemben, akik megszegték a karanténszabályokat.