Aczél Petra kifejtette: a világon minden nyelvet érnek a külső hatások, s a csütörtökön rendezett tudományos konferencián azt is feszegették, hogy vajon mi miatt nem adja meg magát teljesen egy nyelv egy másiknak.

Hirdetés

Kiemelte: a magyar nyelv különlegessége a grammatikai rendszere, az nem adja meg magát. Annyira különleges, összetett, egyedi, szinte tanulhatatlan – mutatott rá.

Az elnök annak fontosságára is felhívta a figyelmet, hogy a nyelvhasználónak erkölcsi kötelessége ismerni a használt nyelv világát, életét, a nyelvet érő hatásokat.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Montágh Testületének tanácskozásáról kiemelte: nem hiszi, hogy sok magyar médium van, amely tudományos konferenciát rendez a magyar nyelvről azért, hogy a médiumban működő emberek valamilyen szellemi tápot kapjanak.

Korábban írtuk

„Nem hinném, hogy sok média van, ami nem celebekkel rendez beszélgetést, hanem mondjuk egy tudományos konferenciát rendez a magyar nyelvről, jelenéről, jövőjéről és a változásairól”

– hangsúlyozta a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában. Az elnök kitért arra is: a konferencián előkerült egy friss kutatás, amely azt mutatta meg, hogy a közmédia a magyar médiatérben teljesen egyedülállóan kommunikál, mert nem megy el a bulvár felé.

Megőriz számos szép fordulatot, de törekszik arra, hogy tárgyszerű, pontos, a valósághoz hű legyen. A konferencián beszéltek az anglicizmusokról, a mesterséges intelligencia szerepéről és a nyelvet érő változások megértéséről is.