Fotó: facebook.com/Dömötör Csaba
Hirdetés

Fontos tudni, hogy a rendszerváltás óta a szabályok nem változtak: Göncz Árpád ugyanúgy döntött kegyelmi ügyekben, mint ahogy én vagy Novák Katalin. Az eljárás célja, hogy a büntetőeljárás vagy a végrehajtás során az elkövetőről kiderült családi, egészségügyi, szociális tényeket a köztársasági elnök mérlegelhesse – mondta Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

Felidézte: az első ciklusában egy olyan ügy került elé, amelyben egy fiatalember közúti balesetet okozott, a balesetben meghalt valaki, a bíróság két év börtönre ítélte a férfit. Az elítélt lelkiismerete nem tudott megnyugodni, újabb és újabb öngyilkosságot kísérelt meg. Az utolsó során nem halt meg, de olyan súlyosan sérült, hogy az egyik karját vállból, a másikat alkarból amputálni kellett. Világos volt, hogy a börtönben csak a rabkórházba kerülhet. A család vállalta a gondozását. „Ez az ember jobban megbüntette magát, mint ahogy a bíró őt megbüntette. Tegyék fel a hallgatók a kérdést, hogy hogyan döntöttek volna a helyemben. Bízzuk a rabkórházra vagy a család szeretetére?” – tette fel a kérdést.

Áder János elmondta: a kegyelmi ügy kétszereplős eljárás. Az egyik elnök az igazságügyi miniszter, a másik pedig a köztársasági elnök. 

Harmadik szereplőnek nem osztottak lapot – mondta.

Korábban írtuk

Áder János úgy érzi, Orbán Viktort be akarják keverni ebbe az ügybe, ám nála tíz év alatt egyszer sem fordult elő olyan, hogy a miniszterelnök kegyelmi ügyben bármilyen kérést intézett volna hozzá.

Tudták, hogy ez az ő döntése, és ebbe nincs senkinek beleszólása.

Dobrev Klára ellen is két pert – rágalmazás gyanújával büntetőpert, személyiségi jogok megsértésének gyanújával pedig polgári pert – fog indítani Áder János húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária – derült ki a volt köztársasági elnök szavaiból.

Áder János reméli, hogy a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője – aki korábban bűnösnek nevezte a húgát a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatója ügyében – nem bújik majd a mentelmi joga mögé. Áder János megismételte, hogy Gy. Németh Erzsébet ellen is két per indul majd. A volt államfő már korábban is úgy fogalmazott:

„Én nem vagyok perképes az ügyben, de a húgom igen. Az ő nevében elmondhatom, az első pillanattól világos volt, hogy perelni kell.”

Az ügy előzménye, hogy az ellenzéki párt egy Gy. Németh Erzsébet által kiadott közleménnyel állt a nyilvánosság elé, melyben az állt: „Áder János húga tudott a bicskei pedofil igazgatóról, mégsem tett semmit a fővárosi gyermekvédelmi főosztály vezetőjeként.”

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.