A karácsonyhoz hozzátartozik szeretteink megajándékozása. Az ünnepet megelőző időszakban egymást érik a különleges akciók, a leárazások. Sajnos azonban vannak szegénységben élők, nagycsaládosok, öregek, akik egyedül, magányosan töltik az ünnepet, és nem jut nekik ajándék. Őket segítik azok a szervezetek, amelyek az ilyen körülmények között élők megsegítését tűzték ki célul…

A Máltai Szeretetszolgálat Adni öröm elnevezésű akciója 11 éve, 1996-ban kezdődött. Kuzmányi István, a szeretetszolgálat kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, hogy a már több év óta megismétlődő országos akcióban idén 119 Interspar, Kaisers és kijelölt Spar áruház vesz részt. És hogy mit gyűjtenek? Elsősorban tartós élelmiszert: lisztet, rizst, tésztát, eltartható kekszeket, konzerveket, étolajat, zacskós leveseket stb. Olyan dolgokat, amelyekre az időseknek nagy szükségük van. De természetesen a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó édességeket is szívesen vesznek, mint például egy csomag szaloncukor, mazsola, puding, kis tábla csokoládé, nápolyi. Tavaly igen sikeres évet zártak, több mint 110 tonna élelmiszert adományoztak a vásárlók, közel 40 millió forint értékben. „16 000 élelmiszercsomagot sikerült ebből összeállítanunk, amelyet eljuttatunk a rászorulóknak.”

Minden évben hat napon keresztül gyűjtik az élelmiszert, idén december 14-19. között. Nyitástól zárásig.

Egy másik, évek óta nagy sikerrel futó jótékonysági program a Cipősdoboz-akció, melyhez a Baptista Szeretetszolgálat csatlakozott 2004-ben. Ezt a programot a Samaritan’s Purse nemzetközi segélyszervezet dolgozta ki Operation Christmas Child néven, s 1993-as indulása óta világméretűvé nőtte ki magát, tavaly 95 országban több mint 7 millió cipősdoboz-csomagot adtak a rászoruló gyerekeknek. Az elosztást idén a Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei végzik, szemben az eddigi gyakorlattal, amelyben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete bevonásával juttatták el a csomagokat a gyerekekhez.

„Ebben az évben inkább egy régi alapelvünket igyekszünk megvalósítani: Add kézből kézbe az adományt! Munkatársaink az adott településen, megyében a helyi családsegítő vagy nagycsaládos szervezetek, önkormányzati hivatalok segítségével feltérképezik, hol a legnagyobb a szükség, és így közvetlenül a gyerekekhez juttatják el az ajándékokat.” Budapesten több helyen lehet leadni a karácsonyi papírba öltöztetett, megtöltött cipősdobozokat: például a Deák tér közepén elhelyezett Cipősdoboz-konténerben, a Keleti pályaudvar sarkánál a Kerepesi úton. A pontos helyekről a (06 1) 260 9855 telefonszámon, illetve a www.ciposdoboz.hu internetes oldalon lehet tájékozódni.