November 19-én, vagy 20-án már hat órára bénítják meg a forgalmat a vasutasok, ha a gazdasági tárca addig sem egyeztet velük érdemben – értesült a Népszabadság.

A szakminisztérium értelmetlennek nevezte a munkabeszüntetést, mondván, még sem a jövő évi menetrendről, sem a mellékvonalak bezárásról nem született döntés. A Népszabadság értesülései szerint a Körmend-Zalalövő szárnyvonal menti települések a GYSEV illetékeseivel tárgyalnak arról, hogy a magyar-osztrák vasúti társaság miként vállalhatna szerepet a térségi vasút üzemeltetésében. A lap szerint bizonyos feltételek mellett Szilvásvárad és Nagyvisnyó vállalná az Eger-Szilvásvárad, illetve a Szilvásvárad-Putnok vonalak üzemeltetését. Az újság szerint egyébként a gazdasági tárcánál tegnapig tíz MÁV-mellékvonal térségi vasúttá minősítését kezdeményezték önkormányzatok, ezeken a vonalakon decemberben nem áll le a személyszállítás. A vonalak átvételére hamarosan pályázatot írnak ki, azokat várhatóan 2008 tavaszáig működteti az állami vasúttársaság.

A vasúttársaság szerint a szolgálatban lévő dolgozók 40 százaléka, a szakszervezetek szerint 90-95 százaléka vett részt a szerdai munkabeszűntetésben, amellyel 38 mellékvonal tervezett megszüntetése ellen tiltakoztak.

(Népszabadság/MR)