Teljesen szétesett az SZDSZ, de a párt sok ismert személyisége nem akar kiszállni a politikából. Utódszervezetek sora alakulhat, hogy a jövő tavaszi választásokon megküzdjön a parlamenti küszöbért, vagy legalább az állami támogatást jelentő 1 százalékért. A rivális szervezkedők nem hajlandók tudomást venni egymásról, de abban egyetértenek, hogy balközépen rengeteg megszólítható választó van, és mindannyian egy hiteles szociáldemokrata-liberális erőre vágynak, amit éppen ők hivatottak képviselni. Ősz végéig el kell dőlnie, hogy kinek lesz elég ereje országos szervezetet alakítani, és ki tud elég pénzt szerezni egy kampányhoz. A helyezkedés már elkezdődött.

Kuncze Gábor feltámadt

A lehetséges utódszervezetek közül eddig egyedül a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) alakult meg, de még ez sem párt, így még ez sem lenne képes elindulni a választáson. Ugyanakkor szervezői nagyon komolyan gondolják, hogy ők lehelhetnek életet a régi SZDSZ-be új néven, de jórészt régi arcokkal.

Az SZPE-ben van a párt két korábbi elnöke, Magyar Bálint és Kuncze Gábor is. Magyar már ki is lépett az SZDSZ-ből, bár a párt parlamenti frakciójának tagja maradt. Kuncze ugyan már két éve bejelentette, hogy visszavonul a politizálástól, de most mégis inkább arra készül, hogy meghatározó arca legyen az új szervezet kampányának.

Az SZDSZ parlamenti frakciójából rajtuk kívül három képviselő készülődik az új párt alapítására: Hankó Faragó Miklós, Világosi Gábor és Sándor Klára.

Az SZPE szervezői úgy vélik, hogy sikerülhet meg nem támadási szerződést kötniük az MSZP-vel, vagyis békében egymás mellett kampányolhatnának. Erről már puhatolózó tárgyalásokat is kezdtek. Tart az országos szervezkedés, regionális felelősök kiválasztása, művészek és sportolók győzködése, hogy álljanak a csapat mellé. Legalább 500 millió forintot terveznek összegyűjteni a kampányra magánadományokból. Feltehetően vinnék magukkal az SZDSZ korábbi meghatározó szponzorait, hiszen ebben a tekintetben Magyar és Kuncze voltak a párt legfontosabb lobbistái. A pártot elsősorban az interneten készülnek megszervezni.

Kunczéék igyekeznek civil szervezeteket is maguk köré gyűjteni. Esetleg keresik majd az együttműködést az MDF-fel is, ennek lehetőségét Magyar Bálint már májusban felvetette egy cikkében. ("A kölcsönös elutasítottság viszont messze az MDF és az SZDSZ támogatói között a legkisebb, ráadásul a másik párt elfogadottsága is magas" – írta a Népszabadságban.)

Új arcokat is gyűjtenének maguk mellé, hiszen az elmúlt ciklusokban a Kuncze-Magyar páros népszerűsége erősen megkopott, Gyurcsány Ferenc feltétlen támogatása sokakat elbizonytalaníthatott.

Fodornak lesz harmadik pártja is?

Fodor Gábor, a pártot az EP-választásokig vezető politikus állítólag szintén új párt alakítására készül. Fodor szeptemberben lemondott képviselői mandátumáról, de nem lépett ki az SZDSZ-ből. Elvben tehát nem fordult el olyan élesen a Retkes-féle új vezetéstől, mint Magyarék, vagy az új pártelnököt egyenesen leantiszemitázó, az SZPE-vel távolról szimpatizáló Pető Iván. Viszont nem lát már jövőt magának az SZDSZ-ben Fodor sem. A pletykák szerint Fodor pártalapítási ötletével Tölgyessy Pétert, az SZDSZ egykori elnökét és a Fidesz korábbi képviselőjét kereste meg, aki viszont állítólag nem kért a lehetőségből. Fodor most bizonytalan, szívesen maradna politikus, de még nem döntött, hogy most álljon neki szervezkedni, vagy kivárjon 2014-ig.

Kisebbségvédelmi vonal rajzolódik?

Új párt alapításának gondolatával játszik Ungár Klára is, aki Fodorhoz hasonlóan az 1994-es választások előtt állt át a Fideszből az SZDSZ-be. Ungár az SZDSZ ifjúsági szervezetének, az Új Generációnak a párttól eltávolodott volt vezetőivel, így Léderer Andrással és Merker Dáviddal szervezkedik. Kifejezetten emberjogi témákkal és balos programmal jönnének elő, de még néhány hétig ők is gondolkoznak, hogy belevágjanak-e.

Az SZDSZ maradéka

Mindeközben Retkes Attila vezetésével a maradék SZDSZ is készül a választásokra. Retkesnek lényegében alig van befolyása a szintén SZDSZ néven futó parlamenti frakcióra, ahol legfeljebb két ember támogatására számíthat: a Fodor helyére általa jelölt Ikvai-Szabó Imrére (kinevezését még hivatalosan nem hagyta jóvá a párt) és talán Kovács Kálmánra. Mögötte áll viszont Mesterházy Ernő, aki az SZDSZ összes szakadár frakciója szerint bábként mozgatja Retkest.

Mesterházy több forrásunk szerint évek óta készül a párt átvételére, és csak véletlen, hogy ez épp a tragikus EP-választási eredmény után sikerült neki. Ő Demszky Gábor legfontosabb tanácsadója, évek óta a budapesti városháza szürke eminenciása, aki a szocialista Hagyó Miklóssal szövetségben régóta szövögette a budapesti politikai és gazdasági élet szálait. Hagyó bukása és az SZDSZ szétesése azonban megnehezíti most a dolgát, viszont van még egy év a következő önkormányzati választásokig, és van, aki szerint nem is tervez hosszabb távra. Igyekszik addig kihozni a hatalomból a maximumot.

Egy híjján 20

A párt jelenleg 19 fős parlamenti frakciójából egyértelműen az SZPE mellett van Hankó Faragó Miklós, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Sándor Klára és Világosi Gábor. Inkább velük szimpatizál Pető Iván és Eörsi Mátyás, bár előbbi szinte biztosan, utóbbi pedig valószínűleg visszavonul a politikától.

A Retkes-féle SZDSZ-t, vagyis a Demszky-Mesterházy-féle fővárosi lobbit követi a hamarosan képviselővé váló Ikvai-Szabó Imre és valószínűleg Kovács Kálmán.

Bizonytalanul kivár, de az SZPE-féle társasággal biztosan szakított Gulyás József, Béky Gabriella és Velkey Gábor.

Látványosan szakított Demszkyvel az eredetileg hozzá tartozó Bőhm András és Lakos Imre. Az ő további helyük továbbra sem világos, viszont a fővárosi közgyűlésben elkezdtek együttműködni az MDF-ből kilépett képviselőkkel.

Geberle Erszébet, Gusztos Péter, Horn Gábor és Molnár Lajos egyelőre nem találják a helyüket.

A párt további ismert politikusai közül Demszky Gábor a visszavonulását tervezi, annak ellenére, hogy a Retkes-féle SZDSZ az ő környezetéből nőtt ki. A párt országos tanácsát vezető, egykori EP-képviselő Szent-Iványi István egyelőre lojális marad az Retkes-féle SZDSZ-hez, de a mostani helyzetet inkább végjátéknak tartja.

Kóka légüres térben

A párt utolsó öt elnöke közül egyedül Kóka János nem jelentkezett eddig tervekkel. Kóka nem kell az SZPE-nek és az új SZDSZ-nek sem, illetve Fodorék és Ungárék sincsenek beszélő viszonyban vele. Mégis ő a frakció vezetője, vagyis a legtöbb szereplési lehetőség neki jut a következő időszakban. Kóka várhatóan levezényli a Bajnai-kormány életben tartásához szükséges szavazásokat a következő hónapokban, de utána eltűnhet a politikából.

Kezdődik a harc

Nagy kérdés, hogy az egymással is rivalizáló csoportok mire mehetnek. A baloldal általában is rosszul áll a közelgő választások előtt, az SZDSZ-es politikusok hitelét erősen kikezdték az elmúlt évek. A szerveződő erők közül Kunczéék és Retkesék lehetnek képesek komolyabb pénzt felhajtani egy kampányra, de míg előbbiek Gyurcsány Ferenc feltétlen támogatásának terhét tolják maguk előtt, addig utóbbiakon nem látszik, hogyan tudnák megkedveltetni magukat egyszeriben több százezer szavazóval.

Szent-Iványi István így folgalta össze véleményét az Indexnek a mostani helyzetről: „attól tartok, hogy elszabadulnak az indulatok, ami nem lenne méltó az SZDSZ történetéhez.”

(Index)