– Mesterházy Attila részvételével tartott kampányrendezvényt múlt hét végén az MSZP Miskolcon, ami valószínűleg azt jelzi, a szocialisták szeretnék visszahódítani a várost. Mennyi esélyt lát arra, hogy sikerrel járnak?

– A szocialisták fejében még mindig az van, hogy Miskolc egy rendszerváltásban vesztes, ipari fellegvár jellegét elvesztő és halmozottan hátrányos helyzetű város. Ráadásul azt hiszik, az itt élők valami nosztalgikus vonzódás okán még mindig őket, a szocialistákat szeretik, csak 2010-ben megtévedtek, de 2014-ben majd visszatalálnak hozzájuk. Csakhogy már a kiindulópontjuk is hibás, mert az csak részben igaz. De, hogy a következtetésük téves, az szinte biztos. Miskolc ugyanis sokat változott az elmúlt húsz esztendőben. Egykori szocialista iparváros jellegét elvesztette, de ez egyben megújulásának is a kezdete volt. Mára pedig egyre inkább kezd vissza találni nagy múltú polgári jellegéhez. Vagyis a szocialisták korifeusai már itt rosszul látják a miskolciakat. És rosszul látják azt is, hogy a miskolciak csak megtévedtek 2010-ben, de a jó MSZP-s pásztorok majd összeszedik a nyájat, s visszaterelik a szocialisták karámjába. Én nem így gondolkodom a helyiekről. Nagyon is öntudatos, büszke és önérzetes a miskolci ember. A miskolciakat érdekli, hogy melyek a valós folyamatok a városban, s értékelik a jót, de kíméletlenül bírálnak is, ha annak van az ideje. A szocialisták ezen a téren sem játszanak tisztán, hanem régi agitpropos technikákkal pont azokat cukkolják, akik kevésbé tájékozottak, de hangosak, hogy ezzel befolyásolják a közvéleményt.

– A választók ezek szerint még nem felejtették el a szocialisták tetteit?

– Nem! A helyi politikát figyelő közvélemény tudja, hogy Miskolcnak az elmúlt húsz esztendőben az MSZP-s városvezetés ártotta a legtöbbet. Konjunktúrában is képtelenek voltak munkahelyeket teremteni, s most a válságban rajtam akarják ezt számon kérni. Pedig a tények nem hazudnak. A szocialisták idején ötven százalékkal nőtt a munkanélküliek száma, nyolcezerről tizenkétezer főre, míg polgármesterségem alatt nemcsak megállítottuk a folyamatot, hanem vissza is fordítottuk, háromezer fővel csökkent az állástalanok száma. Az MSZP idején unokáinkat is eladósították, s most konszolidációról papolnak. Alulszocializált elemekkel töltötték meg a várost, s most a társadalmi felzárkózásról siránkoznak. A fiatalok elvándorlásáról beszélnek úgy, hogy mi indítottuk be Magyarországon az egyetlen munkahely-felkutató gyakornoki programot a legtehetségesebb egyetemistáknak, míg a szocialista városvezetés tétlenül nézte az elvándorlást. A büszke, öntudatos miskolciak látják mindezt. Bár tudják a nehézségeket, s ezeknek nyilván nem örülnek, de azt sem felejtették el, hogy nehézségeik jelentős részét az MSZP-nek köszönhetik.

– Szóval Miskolc immár mégsem baloldali fellegvár, ahogyan sokan tartják?

– Ezzel azért óvatos vagyok. Sok szociológiai mutató szerint annak mondható, csakhogy az MSZP már rég nem hagyományos baloldali párt, sokkal inkább neoliberális. Eközben a jobboldali kormányzat és városvezetés számtalan társadalmi kérdésben erősen keresztényszociális állásponton van. Ez Miskolcra különösen igaz. Felemelte-e szavát bármelyik miskolci szocialista a devizahitelek ellen? Nem, pedig még szociális minisztere is volt Szűcs Erika személyében. Felemelte-e szavát bármelyik MSZP-s képviselő az ellen, hogy a külföldi tulajdonú közműcégek a miskolci családok nyúzása által is tesznek el extraprofitot az egekbe szökött rezsidíjak után? Nem, pedig most éhségmeneteket szerveznek ezek a képviselők. Ócsárolják a közmunkát, mert ők segélyeket osztogattak, munka nélkül. Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy a miskolciak látják, ki áll valójában az ő pártjukon, és érzik is ezt. És ha a baloldaliságot szociális érzékenységként értelmezzük, nos, akkor azt egy párttól biztosan nem kapták meg: az MSZP-től. A társadalmi, gazdasági problémák tekintetében mi sokkal érzékenyebbek vagyunk, nem a baloldali eszmevilág, hanem a nemzetben, helyi közösségben való gondolkodásunk miatt.

– Ha jól értjük tehát, Miskolc alapvetően baloldali, de nem MSZP-s.

– Én így gondolom, s a Miskolci Egyetem Politikatudományi Tanszékének napokban közzétett kutatásai is arra utalnak, hogy a miskolciakat nem tudja átverni az MSZP. Bár mindig óvatosan kezelem a közvélemény-kutatások számait, azért az mégiscsak fontos, hogy a bizalmi indexek tekintetében mind a Fidesz, mind személyem messze megelőzi a szocialisták tetszési és kompetenciamutatóit. Sokat dolgozunk majd még azért, hogy ez így is maradjon.

– Pazarlás, fejetlenség, káosz uralkodott a város cégeinél, nyilatkozta nem sokkal megválasztása után, de lehet tudni azt is, hogy amint arra az imént utalt, tetemes adósságot is örökségül hagytak a szocialisták. Az elmúlt három évben mennyit haladtak a rendteremtéssel?

– Orvos vagyok, s ez egyben gondolkodásmódot is jelent. Az orvos mindig diagnózist készít, amikor találkozik a beteggel, alapvizsgálatokat végez, s aztán nekilát a terápiának. Ez meghatározza városvezetési stílusomat is. Nem kapkodok, nem ötletelek. Az orvosi hasonlatnál maradva: akkor vágok, amikor kell, de ha kell, akkor nincs menekvés, kívánságműsor, vágok. Most úgy látom, hogy kormányzati segítséggel stabilizáltuk a helyzetet, s a szocialisták által okozott pusztítás sebei gyógyulnak. Az MSZP által az Avason betelepített „fészekrakók” ügyében is léptünk. Ennek eredményeként első körben negyven-ötven lakás végrehajtási ügye már folyamatban van, és az antiszociális elemek kiköltöztetésével fiatal pályakezdőknek fogjuk átadni a lakásokat a felújításuk után. A városi cégekben az eladósodást megállítottuk, a pazarlásokat felszámoltuk. Beindítottam a Hivatal Házhoz Megy programot, ezen keresztül a lakosok közvetlenül nekem és a városi cégek vezetőinek mondják el, hogy hol, mit szeretnének Miskolcon. A nyári két hónap alatt több mint tíz ilyen rendezvényt tartottunk, meglepő sikerrel, s különböző városrészeken közel félszáz munkálatot végeztünk el. Olyanokat, amelyek szükségesek is voltak, s amelyeket az itt élők különösen fontosnak tartottak. Vagyis mindent igyekszünk racionalizálni, ezt a szemléletet az egész hivatali apparátustól is elvárom.

– A vasárnapi kötcsei polgári piknik kerekasztal-beszélgetésén az önkormányzati működés volt a téma. Négy polgármestert hívtak meg az ország különböző településeiről, hogy megossza tapasztalatait a jobboldali értelmiséggel, köztük önt is. Miről beszélt?

– Bár az önkormányzatiság volt a téma, de jeleztem is a közönségnek, hogy mivel a szocialisták két nappal korábban a miskolci sportcsarnokban kezdték meg kampányukat, ezért az önkormányzat hivatali működésről beszélni most olyan nekem, mintha Dobó Istvánt arról kérdeznék, mennyi a vár adóssága, miközben a török sereg felvonult a vár tövébe. Szóval inkább a városvezetés előtt álló kihívásokról beszéltem. De aminek nagyon örültem, hogy sokan és komolyan faggattak arról, milyenek az esélyeink. Én erre mindig azt mondtam, hogy a kérdés inkább az, milyen esélye van Miskolcnak? A szocialisták már bizonyították, hogy felélik a város jövőjét, mi viszont építeni akarjuk azt. Én minden minisztert és Orbán Viktort is arra kértem, hogy támogassanak ebben minket. Ezt akarom képviselni a jövő évi önkormányzati választásokon.

– A szocialisták egyik vesszőparipája, hogy Miskolcon nincs fejlődés. Eközben azért hallani a stadionépítésről, az új villamosok érkezéséről…

– Valóban, nem csak stadionépítés lesz. Július elsején átadtuk a miskolciaknak a teljesen újjáépült Selyemréti Strandot, Tapolcán elindul a szocialisták által bezárt strand élményfürdővé alakítása, és új sportuszodát is építünk. Lillafüreden elkészült a függőkert, két hét múlva adjuk át, s további milliárdok folynak be útépítésbe, óvoda- és iskolafelújításba. A diósgyőri várban Magyarország talán legnagyobb várrekonstrukcióját kezdtük el, megépül a lovagi tornák tere, és új pompába öltözik a vár belső udvartere is. Pont múlt héten ellenőriztem a munkálatokat. Folyamatosan érkeznek az új villamosok is. A kormány már döntött a stadionépítés támogatásáról, néhány héten belül a mikéntről is lezáródnak a tárgyalások. Miskolciként mit is mondhatnék: „csak a Diósgyőr!”

– Egyébként mennyire konstruktív az ellenzék? Számíthat az építkezésben a szocialisták vagy a Jobbik támogatására?

– Sajnos nem. De miben is számíthatnék? Mindenütt csak alattomosságot, szakszerűtlenséget és nagyotmondást tapasztalok velük kapcsolatban. A Jobbik pedig csupán egyetlen témán lovagol, a cigányság problémáin. De megoldás részükről sincs, csak a duma. Azt meg nem szeretem. Én teszem a dolgomat.

Bándy Péter