Kovács Attila, a központ európai uniós kutatási igazgatója szavait idézve azt írták, olyan vezetőkre és európai parlamenti képviselőkre van szükség, akik elég bátrak ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt is kimondják: békére van szükség az európai kontinensen, a háborús cselekményeket azonnal be kell szüntetni.

Hirdetés

Csakis tárgyalásos úton van lehetőség a fennálló fegyveres-geopolitikai konfliktus rendezésére – hívták fel a figyelmet.

A központ hangsúlyozta: június 9-én a polgárok kezében van a döntés, hogy kérnek-e a háborús uszításból.

„A józan észt képviselő politikai szereplők két okból sem vettek részt a vitán: egyrészt abban hisznek, hogy az európai politikai pártok helyett a tagállamoknak kell meghatározniuk az unió következő vezetőjének személyét, másrészt nem akarnak sorsközösséget vállalni a háborúpárti erőkkel” – olvasható a közleményben, amely szerint az Európai Unió és a NATO tovább szítják a háború lángjait.

Korábban írtuk

„Ezen intézmények folyosóin most olyan háborús uszítók járnak-kelnek, akik kontinensünk békéjét és stabilitását fenyegetik” – hangsúlyozták.

Lajkó Fanni elemzőt idézve kitérnek arra is, hogy a békepárti hangok elszigetelődése egyértelműen jelzi, hogy az unió eltávolodott az alapértékeitől és a saját polgáraitól.

Az elemző hangsúlyozta, hogy a vezetők föderalista törekvéseiktől elvakulva Ukrajnát helyezik előtérbe Európa belső stabilitásával szemben, úgy látszik, elfelejtették múltunk tanulságait, és a diplomáciát a pusztítással cserélnék fel.

Rögzítette: a magyar emberek továbbra is elkötelezettek az EU eredeti eszméje – a béke és a stabilitás projektje – mellett. „Fel kell emelkednünk és egy békét támogató többséget kell létrehoznunk, amely visszavezeti az uniót a helyes útra” – fogalmazott Lajkó Fanni.