Fotó: Orbán Viktor, Facebook
Hirdetés

„Nem volt egyszerű, de eredményeket értünk el, az idén 80 százalékkal csökkentettük az illegális bevándorlók számát, és ezt folytatni fogjuk” – fogalmazott Aleksandar Vučić. Hozzátette: a szerbiai menekültközpontokban jelenleg 477 migráns tartózkodik.

A szerb államfő a három ország együttműködésének témája kapcsán rávilágított: Szerbia számára nagyon fontos a köztük lévő barátság. „A történelem során Magyarországgal nem mindig volt ez így, de Orbán Viktor kezdeményezésének köszönhetően most történelmileg a legjobbak a kapcsolatok” – jelentette ki Aleksandar Vucic, hozzátéve: tovább folytatják a közös munkát, a migráció csökkentése érdekében megkezdett lépéseket, s barátaik kezdeményezéseit mindig támogatni fogják.

A szerb elnök beszélt a Robert Fico ellen idén májusban elkövetett merényletről is, és örömét fejezte ki afelett, hogy a szlovák miniszterelnök felépült. Kijelentette: várják milyen eredményt hoz a merénylet ügyében indított nyomozás, mert nem hiszik, hogy egyedi esetről volt szó, hanem úgy vélik, a májusi merénylet a szlovák miniszterelnök elleni támadások tetőpontja volt.

Aleksandar Vučić az ukrajnai háborúval összefüggésben kijelentette: bár bizonyos részleteiben némileg különbözőképpen látnak bizonyos eseményeket Európában, de mindannyian a béke megteremtését tartják elsődlegesnek.

Korábban írtuk

A csúcstalálkozó központi témája az illegális bevándorlás elleni közös fellépés és az Európai Unió külső határainak védelme volt. A központi témák összefüggésében terítékre kerültek a regionális együttműködés megerősítésének lehetőségei, illetve az EU és a Nyugat-Balkán országai közötti – az európai migrációs helyzet javítását célzó – együttműködés elmélyítése is.