A kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjainak néptánc műsora után Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Mint mondta: az esemény hangsúlya a közös ünneplésen van, hiszen több százan érkeztek a megye számos pontjáról. Az elnök úgy fogalmazott: noha közös ünnepeink mindig a múltat dicsérik, az Alaptörvény tiszteletére rendezett ünnepség a múltból táplálkozik ugyan, de a jelennek szól, és határozottan a jövőbe mutat.

Dr. Mengyi Roland hangsúlyozta: az új Alaptörvény nemzeti értékeinkből, és érdekeinkből indul ki, de azok érvényesítését a XXI. század együttműködő Európájában tartja lehetségesnek. Az Európai Unió alapjogi chartájára épít, továbblép ugyanakkor abban a tekintetben, hogy magában foglalja az egyén családjával, és közösségével szembeni felelősségét, és kötelezettségeit. Lezárta az átmenetiség 1989. október 23-a óta számított több mint két évtizedét.

Mint minden, úgy az Alaptörvény kijelentései is tettekben, cselekedetekben nyerik el értelmüket. A cselekedetek, tettek, döntések, amelyek az új Alkotmánnyal kezdődnek, mostantól számítanak. Merthogy, a munka java csak most kezdődik el az Országgyűlésben. Ez olyan munka lesz, amely az Alaptörvényre támaszkodva állítja Hazánkat fejlődési pályára – mondta Mengyi Roland.

„Mindent megteszünk azért, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye felelősséggel kivegye részét a munkából, és hogy megyénk az újra naggyá váló hazánk zászlós hajója legyen!”- zárta gondolatait Dr. Mengyi Roland.

Ünnepi beszédében Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja felidézte: a Nemzeti Hitvallás első sora egyben a Himnusz első sora is: „Isten, áldd meg a magyart!”. Mint mondta: érdemes felidéznünk a Himnusz születésének időszakát, hiszen párhuzamot vonhatunk az 1848-as reformkori események, és a jelenkor törekvései között.

Úgy fogalmazott: az Alaptörvény megszületésének történelmi jelentősége van, hiszen elfogadásával új korszak kezdődött.

Emlékeztetett arra is, hogy az Alaptörvény születését konzultáció előzte meg, amely során az emberek kifejthették véleményüket számos fontos kérdésben.

A szónoklatokat követően a történelmi egyházak jelen lévő képviselői: Palánki Ferenc, az Egri Főegyházmegye segédpüspöke, Sándor Frigyes, a Borsod-Hevesi Egyházmegye evangélikus esperese, Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus kinevezett püspöke, valamint Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke kért áldást a Nemzetre, amelynek új Alaptörvénye született.

Dr. Mengyi Roland kötetlen beszélgetésre invitálta a résztvevőket, akik kézhez kaphatták a Nemzeti Hitvallás szövegét.