Szent István ünnepe azért gyűjt össze bennünket évről évre, hogy erre emlékezzünk – fogalmazott Lantos Csaba.

Hirdetés

Ünnepi beszédében a miniszter kiemelte: a nehézségek sem lettek kisebbek, a küzdelmek sem lettek könnyebbek. A világgazdaság súlypontjainak átrendeződése egyre gyorsabb ütemben zajlik, a globális verseny kritikus szakaszba lépett, és Európa lemarad, ha nem tesz meg mindent a versenyképesség növelése érdekében – fejtette ki.

Az Energiaügyi Minisztérium a frontvonalban van, munkája közvetlen hatással van arra, hogy Magyarország hogyan küzdi le a mostani nehézségeket, és milyen sikerrel találja meg helyét az átalakuló világgazdaságban – hangsúlyozta a miniszter.

Az energiaügyek területén Magyarország számára meg kell találni a legjobb megoldásokat a biztonságos, fenntartható és megfizethető ellátás érdekében. Továbbra is elsődleges az ország energiabiztonságának garantálása és az energiaszuverenitás erősítése – mondta.

Lantos Csaba felidézte, hogy az energiaszuverenitás erősítését célzó koncepció két fő elemre épül, a nukleáris és a megújuló energiára. Szükség van a Paks 2 beruházás befejezésére és a meglévő blokkok üzemidejének várhatóan húszéves meghosszabbítására, valamint a zöldenergia, a tiszta energiahordozók termelésére és tárolására. Az időjárásfüggő termelők gyors terjedésével lépést kell tartania az áramhálózati korszerűsítéseknek is – emelte ki.

A miniszter kifejtette: fokozott figyelmet kell fordítani a versenyképesség javítására, a megfizethető energiaárakra, Magyarország ezért is tette uniós elnökségének központi kérdésévé a versenyképességi megállapodás elfogadását. Ugyanakkor továbbra sem enged a kormány az eddigi alapvetésekből: a nemzeti energiamix meghatározásának tagállami hatáskörben kell maradnia, és megvédik a rezsicsökkentést is, amely a legalacsonyabb áram- és gázárakat garantálja a magyar családoknak Európában – tette hozzá.

Korábban írtuk

Lantos Csaba kitért arra, hogy a minisztérium munkájában az energetikai kérdésekhez egyenrangú feladatként társul a klíma- és környezetvédelem ügye. A fejlődést meghatározó erőforrások közé tartozik a víz is; a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos feladatok mellé a tárcához került a vízgazdálkodás és a vízvédelem irányítása, ami az elmúlt húsz év legjelentősebb lépése a vízügyben – mutatott rá.

A miniszter fontosnak nevezte a körforgásos gazdaságra való áttérés terén elért eredményeket is, ezek között az új hulladékgazdálkodás bevezetését a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel és a kötelező visszaváltási díjas rendszerrel.

Az ünnepségen Lantos Csaba Magyar Érdemrend Parancsnoki keresztje a csillaggal kitüntetést adott át Lepsényi István Széchenyi-díjas gazdasági mérnöknek, gépészmérnöknek, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnökének.

Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést kapott Házi Gábor villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont Atomenergia-kutató Intézete Reaktor Monitorozó és Szimulátor Laboratóriumának vezetője, és Kaderják Péter közgazdász, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zéró Karbon Központjának vezetője, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője.

Magyar Érdemrend Lovagkereszttel tüntették ki Biczók András közgazdászt, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. volt vezérigazgatóját, Bódi Illés árvízvédelmi tanácsadót, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott szolgálatvezetőjét, ifj. Chikán Attila közgazdászt, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, Ferencz I. Szabolcs közgazdászt, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Homonnay Ádámot, a Mol-csoport kutatás-termelés üzletágának operációs vezetőjét, Kiss Csabát, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettesét és Lakatos Benjámin közgazdászt, a MET Holding AG vezérigazgatóját.

A miniszter emellett Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéseket és miniszteri elismerő okleveleket adott át.