A II. kerületben tenni akarásban nincs hiány, nyugodtan mondhatom, hogy nem egy történetnek a végén, hanem a következő tervek előkészítése előtt vagyunk. Bízom abban, hogy ezeket a terveket közösen tudjuk megvalósítani – mondta múlt szerdán Varga Mihály a Gyarmati Dezső Uszoda alapkőletételén. A valóban XXI. századi létesítmény a kormány, az önkormányzat és a helyi közösségek példamutató összefogásának köszönhetően épülhet fel Máriaremetén.

Tovább bővülhetnek a sport- és szabad­idős lehetőségek a II. kerület pesthidegkúti részén, Máriaremetén. Az itt élők évtizedekig szorgalmazták a Hidegkúti SC méltatlan állapotú futballpályáinak felújítását, egy sportközpont, leginkább egy uszoda megépítését, ám ez sokáig már-már elérhetetlen célnak tűnt. Sőt, volt olyan időszak is, amikor egyes politikusok inkább lakóparkot terveztek az értékes telekre…

Miután 2006-ban Láng Zsolt lett a polgármester, és a képviselő-testületben is a Fidesz–KDNP került többségbe, az önkormányzat, a helyi polgárokkal egyeztetve, átfogó fejlesztési koncepciót dolgozott ki Sport- és egészségliget címmel, ami 2009 nyarára készült el. A megvalósításra szűk fél évtizeddel később kerülhetett sor, 2014-15-re új futballpályák és teniszpályák épültek, valamint ingyenesen használható szabadidőpark és kutyaügyességi pálya is létesült. Ez lett a HSC-t elnökként – és amolyan mindenesként – hosszú ideig életben tartó, 2009-ben elhunyt Pokorny Józsefről elnevezett sport- és szabadidőközpont.

Az előttünk álló hónapokban a pesthidegkútiak vágyának utolsó eleme is megvalósulhat, miután múlt szerdán letették a Gyarmati Dezső Uszoda alapkövét.

– Van egy nagyon erős, összetartó közösség, 17-18 ezer ember Pesthidegkúton, Máriaremetén, akiknek hosszú évtizedek óta álma volt, hogy egyszer itt, ezen a területen lesz egy uszoda – fogalmazott köszöntőbeszédében Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere.

Megjegyezte: bár 2006-ban és 2010-ben minden polgármesterjelölt ellenfele megígérte, hogy megválasztása esetén uszoda épül Pesthidegkúton, ő ezt nem tette. Nem volt ugyanis reális, hogy az önkormányzat abban a költségvetési helyzetében, azokkal a feltételekkel, amelyek az országban akkor adottak voltak, megépítsen és üzemeltessen egy uszodát anélkül, hogy eladósodjon vagy gazdaságilag összeroppanjon. 2014-ben azonban már reális cél volt a létesítmény megvalósítása, köszönhetően az ország egyre javuló gazdasági helyzetének és annak a taorendszernek, amely az élsport támogatására létrejött

– Óriási bizalmat kaptunk a választóktól, hiszen elhitték, hogy felelősen gazdálkodunk a II. kerületben, és hogy nem azért nem ígérjük meg a választásokon az uszoda felépítését, mert nem szeretnénk a területtel foglalkozni, hanem azért, mert nem tudjuk felelősséggel vállalni. Ennek ellenére háromszor is támogattak bennünket, és abban bízom, meg tudjuk ezt hálálni azzal, hogy most itt vagyunk, és egy év múlva, 2019-ben pedig átvághatunk egy szalagot a megépült uszoda főbejáratánál.

A II. kerület polgármestere hozzátette, az önkormányzat az elmúlt több mint egy évtized felelős gazdálkodásának köszönhetően ma olyan helyzetben van, hogy hitelfelvétel vagy kötvénykibocsátás nélkül több mint kétmilliárd forintot önrészként „be tud tenni” az építkezésbe.

Láng Zsolt hangsúlyozta: ennek ellenére, amíg eljutottak az alapkőletételig, számos akadállyal kellett megküzdeniük. Példaként említette, hogy az eredeti koncepciótervben szereplő bruttó négymilliárd forintos becsült értékhez képest – egyebek mellett az építőanyagárak és a munkadíjak emelkedése, illetve a gépészeti és műszaki tervek környék lakóinak érdekeit figyelembe vevő megváltoztatása miatt – több mint hétmilliárd forintba kerül majd a megvalósítás.

A játékosként három, szövetségi kapitányként egy olimpiai aranyérmet szerző Gyarmati Dezső négy évtizedig volt a II. kerület lakója, és 2011-ben a városrész díszpolgára is lett. A nevét viselő uszoda valóban XXI. századi létesítmény lesz. Belső, fedett terében egy 50×25 méteres versenymedence kap majd helyet, amelyet két 25×25 méteres vízfelületre lehet majd osztani, így alkalmas lesz iskolai-óvodai úszásoktatásra, a nemrég megalakult utánpótlás vízilabdaklub edzéseire és mérkőzéseire, illetve a lakossági igények kiszolgálására is. Emellett kialakítanak még egy 20×10-es tanmedencét, valamint lesz egy 33×20 méteres kültéri medence is, amely nemcsak a környékbeli polgárok kikapcsolódását szolgálhatja majd, de vízilabda-mérkőzéseket is rendezhetnek benne. Az uszoda lelátóján nagyjából ezer ember foglalhat majd helyet.

Láng Zsolt végezetül köszönetet mondott a kormánynak, mert a taotámogatás rendszere és az anyagi céltámogatások nélkül nem tudtak volna belevágni a projektbe; azon cégeknek, amelyeknek a segítségével eddig mintegy 2,8 milliárd forintnyi taofelajánlás gyűlt össze; a Magyar Vízilabda Szövetségnek, hiszen kezdettől fogva partner volt abban, hogy utánpótlásbázis nyílhasson a II. kerület ezen részén, valamint a helyi polgároknak, akik hittek abban, hogy a mindennapi problémák ellenére vannak közös ügyek, „és azért vagyunk itt, hogy ezeket a közös ügyeket megbeszéljük, megoldjuk, előrevigyük ezt a közösséget”.

– Álmok nélkül nincsenek célok, célok nélkül nincs munka, nincs elvégzendő feladat – mondta az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője. – Önök négy évvel ezelőtt két dolgot adtak nekem: bizalmat és munkát. Az első dolgom volt tehát a megválasztásom után, hogy felmérjem, milyen munka is vár rám a kerületben – folytatta, hozzátéve, hogy hamar kiderült: Pesthidegkúton egy sportra, kikapcsolódásra, közösségépítésre alkalmas helyre van szükség, nagyon sokan kérték, szorgalmazták az uszoda felépítését.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a kormány is támogatja ennek a projektnek a megvalósulását, közvetlenül ötszázmillió forinttal, a legfontosabb lökés azonban valóban a sportberuházások támogatását elősegítő adórendszer bevezetése volt.

– Örülök annak is, hogy az önkormányzat eladósodás nélkül tudja ezt a beruházást megvalósítani. Néhány évvel ezelőtt a magyar kormány nem azért hozta meg azt a döntését, hogy átveszi a települések adósságát, konszolidálja, egyenesbe hozza ezeket a településeket, hogy az adósságok újra létrejöjjenek – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. – Jó eredményeket akkor lehet elérni, ha tenni akaró emberek, helyi közösségek, szervezetek együttműködnek és közösen dolgoznak. Ennek az uszodának a megvalósulása is ennek a jegyében telt eddig. A II. kerületben tenni akarásban nincs hiány, nyugodtan mondhatom, hogy nem egy történetnek a végén, hanem a következő tervek előkészítése előtt vagyunk. Bízom abban, hogy ezeket a terveket közösen tudjuk megvalósítani.

Varga Mihály hozzátette, természetesen tisztában van azzal: ahhoz, hogy valaki szeressen egy kerületben, egy szűkebb régióban élni, kellenek a hasonló sport- és szabadidős létesítményeken túl olyan oktatási, kulturális és egészségügyi létesítmények is, amelyek hozzájárulnak az emberek komfortérzéséhez. A II. és III. kerület országgyűlési képviselője megemlítette a már megkezdett és tervezett fejlesztéseket – ezekről keretes írásunkban olvashatnak –, amelyek között hangsúlyosak az egészségügyi, illetve óvodai és iskolai fejlesztések. A nemzetgazdasági miniszter ugyanakkor fontosnak tartja, hogy 2010-hez képest a bruttó hazai termék kétszeresét költik a központi költségvetésből a sport- és szabadidős tevékenységek támogatására. Idén így 167 milliárd forinttal több forrást biztosítanak ezekre a célokra, mint amekkora keret nyolc évvel ezelőtt rendelkezésre állt.

Ez a tény pedig több szempontból is örömteli. Egyrészt azért, mert a rendszeres testmozgás hozzájárul a testi és lelki egészség megőrzéséhez – minél több fiatal és felnőtt sportol, annál egészségesebbek leszünk. Másrészt minden olyan alkalom, amikor a magyar sportolókért szoríthatunk, még inkább összekovácsolja a nemzetet. Harmadrészt pedig mert ez is mutatja az ország fejlődését: az uniós átlagot jóval meghaladó gazdasági növekedés lehetővé teszi, hogy mind több területre fordíthassunk egyre többet.

Bándy Péter

Fotók: T. Szántó György

Középpontban az Egészséges Budapest

– Bár értéküket tekintve vannak jóval nagyobb beruházások is a választókerületemben, de Gyarmati Dezső személye miatt az uszoda felépítése nagyon közel áll a szívünkhöz. Ő egy olyan, mindenki által tisztelt, többszörös olimpiai bajnok volt, aki nagyon sokat tett azért, hogy nemzeti közösségünk épüljön – mondta a Demokratának az alapkőletétel után Varga Mihály. – Mindemellett nagy hangsúlyt fektetünk a többi előttünk álló, II. és III. kerületi feladatra, így az Egészséges Budapest Program Észak-Budát érintő fejlesztéseinek végrehajtására is. Támogatjuk például az ORFI, a Budai Irgalmasrendi Kórház és a Szent Ferenc Kórház bővítését. A II. kerületi szakrendelő is új épületbe költözhet, a Kapás utcából a Frankel Leó útra, és nagy szükség van a Szent János Kórház folyamatos fejlesztésére is.

A II. kerület abban a szerencsés helyzetben van, hogy folyamatosan nő a gyermeklétszám, ez azonban feladatokat is ró a kormányzatra és a kerületre. Varga Mihály a következő években megvalósuló elképzelések között megemlítette a népszerű és elismert Gyermekek Háza új helyszínre költözését, aminek köszönhetően az intézmény már nem csupán általános iskolaként, hanem gimnáziumként is működhet – erről a már megkezdett beruházásról két hónappal ezelőtt a Demokratában is beszámoltunk. A Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium négy tanteremmel bővül, és az energetikai korszerűsítése is megvalósul. A pesthidegkúti kisgyermekesek számára örömteli az is, hogy a Községház utcai óvoda Hidegkúti úti tanintézménye ugyancsak új helyre költözhet.

A III. kerületben is vannak kész tervek az említett területeken: itt a Szent Margit Kórház új diagnosztikai központja hoz jelentős változást az egészségügyi ellátásban, míg az Óbudai Árpád Gimnáziumban a 2016-os teljes nyílászárócsere után tornatermet alakítanak ki.

– A II. kerület kapcsán kiemelkedő még a Millenáris-beruházás, amelynek eredményeként Bel-Buda két és fél hektáros közparkkal és ötszáz férőhelyes mélygarázzsal bővül. Hamarosan befejeződik a Gül Baba türbéje és környékének felújítása is, míg a felújított Klebelsberg-kastélyt már tavaly átadhattuk – folytatta Varga Mihály. – A III. kerületben közel félmilliárd forintból épülhet meg a Szépvölgyi úti park és a Lékai bíboros téri emlékpark, valamint elindult a békásmegyeri piac beruházása is.

A korábbi években is folyamatosan fejlődő II. és III. kerület tehát, ha lehet, még nagyobb lendületet vett az elmúlt időszakban.