A jelentés Európára vonatkozó általános részében ezen az egy ponton szerepelt Magyarország. A romák elleni fokozódó erőszak mellett azt is kiemelték a jelentés készítői: sok országban antiszemita megnyilvánulások voltak, és továbbra is gondot jelentettek az erőszakos antiszemita támadások.

Célpontok a romák

A Magyarországra vonatkozó fejezetben az olvasható: a szélsőségeseknek egyre inkább célpontjai a romák és más sötét bőrű személyek; a romák elleni erőszakos események négy ember halálához és több sérüléshez vezettek. Folytatódott a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetése az oktatás, a lakásviszonyok, a foglalkoztatás és a szociális ellátás terén. Továbbra is probléma a melegekkel szembeni erőszak és durva bánásmód.

Mint a jelentés megállapítja, a magyar kormány általánosságban tiszteletben tartotta az állampolgárok emberi jogait. Bizonyos problémák azonban továbbra is fennálltak, sőt rosszabbodtak. Ezek közé tartozik, hogy egyes jelentések szerint a rendőrség a gyanúsítottakkal, különösen a romákkal szemben túlzott erőt alkalmazott.

Elfogult közmédiumok

Ugyancsak probléma volt az állami tulajdonú média kormánypárti elfogultsága, a szélsőségesek által az etnikai és vallási kisebbségi csoportok ellen folytatott erőszak és propaganda, valamint a kormányzati és társadalmi szintű korrupció. Emberi jogi problémát jelentett a nőkkel és a gyerekekkel szembeni társadalmi erőszak, továbbá a nők szexuális zaklatása és az emberkereskedelem.

Az amerikai külügyminisztérium idei jelentése a korábbi évekhez hasonlóan mindemellett megállapította: Magyarország többpártrendszerű parlamenti demokrácia, ahol a 2006 áprilisi parlamenti választások szabadok és tisztességesek voltak. A polgári hatóságok általánosságban hatékony ellenőrzést gyakoroltak a biztonsági erők felett.

A jelentés szerint a kormány általánosságban tiszteletben tartotta a törvény által biztosított szólás- és sajtószabadságot. A független sajtó aktív volt, és sokféle nézetnek adott teret korlátozás nélkül, az állami tulajdonú rádió és televízió azonban, amely a médiapiac 18 százalékát fedte le, általában kormánypárti nézőpontot mutatott be.

Erősödő antiszemitizmus

A jelentés kitért arra, hogy az antiszemita megnyilvánulások tavaly folytatódtak, vandalizmusra is sor került ismételten. Az amerikai külügyi dokumentumban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségére (Mazsihisz) hivatkozva az szerepel: erősödött az antiszemitizmus 2007-hez képest. A Mazsihisz külön aggodalmát fejezte ki a Magyar Hírlapban publikált antiszemita cikkek miatt; a szövetség a zsidókkal szembeni megnyilvánulások erősödését azokhoz az antiszemita csoportokhoz kötötte, amelyek kihasználták az ország gazdasági nehézségei miatti széles körű elégedetlenséget.

A jelentés megnevezte a Magyar Demokrata és a Magyar Fórum című hetilapokat is, mint amelyek továbbra is közöltek antiszemita írásokat. Az amerikai külügyi jelentésben az is olvasható, hogy több szélsőséges magyar nyelvű honlap is működött, sok közülük nyíltan antiszemita hangvétellel.

A jelentés arról is írt, hogy a Magyar Gárda „szélsőséges félkatonai csoport" szóbeli támadásokat intézett romák ellen, és megfenyegette őket több felvonulás alkalmával, amelyeken a „közbiztonság hiánya" és a „cigánybűnözés" ellen tiltakozott. A romák válaszul gyakran ellentüntetéseket szerveztek az intoleranciával és a szélsőségességgel szemben.

+ + +

Eddig az idézet. Az amerikai külügyminisztérium jelentéstevői nem értesültek Marian Cozma haláláról, egy szót sem hallottak Pásztor Albert miskolci kapitány kijelentéséről, fogalmuk sincs, mit történik Magyarországon, alávaló módon kiemelnek négy gyilkosságot – anélkül, hogy megneveznék, konkrétan, melyekre gondoltak – azokról kijelentik, hogy magyarok által cigányokon elkövetett gyilkosságok voltak, de nem vesznek tudomást arról a pokoli állapotról, ami a közbiztonságot fenyegeti, nem kis mértékben romák részéről.

Megdicsérik a 2006-os választás demokratikus voltát, de nem szólnak az őszödi beszéd iszonyú következményeiről és az őszi rendőrterrorról. Antiszemita cikkek közlésével vádolják a Magyar Demokratát, de itt sem közlik, konkrétan melyik cikk mely kitételével van bajuk.

Ami pedig a Magyar Gárda „szóbeli támadásait” és az azokra válaszul szervezett roma ellentüntetéseket illeti, a veszprémi és a siófoki „ellentüntetések” láttán az ember zsebében kinyílna a bicska, ha merné zsebben hordani.

A legpimaszabb azonban az a kitétel, hogy Magyarországon „több szélsőséges magyar nyelvű honlap is működött, sok közülük nyíltan antiszemita hangvétellel”, ugyanis ezzel szemben a valóság az, hogy a leginkább kifogásolt honlap éppenséggel amerikai szerverről működik, melynek betiltását azért tagadta meg az amerikai kormány a Magyar kormány tiltakozásakor, mert náluk szólásszabadság van.

Az emberben az a keserű gondolat ébred az amerikai külügyminisztérium jelentését olvasva, hogy nem gondolta volna, eljön az az idő, amikor már-már visszasírja a Szovjetuniót, mert bár rettenetesen utáltuk, úgy ahogy volt, innen nézve igazabb barát és emberségesebb testvér volt, mint a mostani Big Brother, az úgynevezett szabadság agresszív, gyűlölködő és félelmetesen elfogult új ura.

Bencsik András