A kampány legnagyobb öngólját rúgta a múlt héten Szanyi Tibor. A szocialista politikus a választások első fordulójában 429 szavazattal maradt alul a fideszes Szalay Péterrel szemben, s ezután napokig arról beszélt, mindez az átjelentkező, igazolással szavazó választók miatt volt.

„Négyszáz átigazolóval még meg tudtam küzdeni, ezerrel többel már nem” – mondta például az Index internetes hírportálnak a Fideszt, a Jobbikot, az LMP-t is gyanúba keverve, míg egy másik nyilatkozatában „szégyennek és morálisan elfogadhatatlannak” nevezte az átjelentkezésekkel való visszaéléseket.

„Milyen lelkivilág kell ahhoz, hogy valaki fölkerekedjen vasárnap és azt mondja, bár pár órás sorbaállásba kerül, de én most belerondítok ezeknek az életébe?” – tette fel a kérdést a szocialista politikus.

Múlt pénteken aztán nyilvánosan meg is válaszolta egy hangfelvétel tanúsága szerint: „Mindenkit, akit csak ismerünk, nem csak szavazásra kell buzdítanunk (…) azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon a testvérének, a rokonának, a barátainak, hogy még Budapesten belül is, hogyha teheti, kérje át magát a XIII. kerületbe, föltéve, hogy MSZP-szavazóról beszélünk. Annyit kell mondani, hogy aki teheti, ne Zuglóban, ne Ferencvárosban, ne Karcagon, ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon, főképpen, ha megbízható ismerősről van szó. Tehát nem általában szólogatunk, hanem akiről feltételezzük, hogy van az ismeretségi körében szintén baloldali szavazó.”

A felvételen elhangzottakat a botrány kirobbanása után Szanyi azzal indokolta, hogy mindez csak egy olyan felmerült ötlet volt, amelyet később elvetettek. Valószínű azonban, hogy az ügy miatt esélyei jelentősen csökkentek a második fordulóban, és immár fideszes ellenfele, Szalay Péter a mandátum első számú várományosa a budapesti 19-es választókerületben.

Hétfőn Szanyinak újabb kérdésben kellett magyarázkodnia, a Magyar Nemzet ugyanis azt írta, családi cége, az Euro Info Service Kft. többek között állami megrendeléseket kapott, s ez a társaság terjeszti az EU és más nemzetközi szervezetek kiadóhivatalának magyar ügynökségeként az OECD, a Világbank és az IMF kiadványait. Szanyi szánalmasan magyarázkodott: nem állt fenn összeférhetetlenség, hiszen amikor az agrártárcánál pályázatot nyert a cég, bár ő volt a politikai államtitkár, a céget nem ő, hanem nővére vezette…

Magyarázkodásra kényszerülhet a másik XIII. kerületi szocialista jelölt, Tóth József is. Bár a városrész polgármesteri posztját is betöltő politikus az országban egyedüli szocialistaként az első helyen végzett április 11-én, ám időközben kiderült: az ügyészség több önkormányzati intézmény felújítása kapcsán különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A HírTV információi szerint gyanús lehet a Csata utcai sportcsarnok illemhelyének nyolcmillió forintos felújítása, két gimnázium részleges nyílászárócseréje, ami nyolcvanmillióba került, valamint egy óvoda 56 négyzetméteres mosdójának felújítása 16 millióért, s egy másik óvoda homlokzat-, illetve teraszfelújítása 52 millió forintért. Ezek ugyanis irreálisan nagy összegek. Mindezek miatt a kerületi Fidesz feljelentést tett, s ennek kapcsán elindult a nyomozás.

Spaller Endre fideszes képviselőjelölt szerint az említett esetekben akár harminc-negyven százalékkal is többet fizethetett az önkormányzat a reális árnál.

Bár a nyomozás vasárnapig, a második fordulóig nyilván nem hoz eredményt, a napvilágra került botrány aligha növelte Tóth esélyeit. Hatszázalékos előnye eddig sem tűnt ledolgozhatatlannak.

A hajdani munkásmozgalmi dal így szólt: „Vörös Csepel, vezesd a harcot, Váci út, felelj neki!” A világ azóta nagyot változott. Csepel ma már narancsszínű, és több mint valószínű, hogy az angyalföldi felelet sem lesz másféle.

Bándy Péter