A politikus kiemelte: a tavaly hivatalba lépett kormány szakított azzal a korábbi felfogással, amely a pár társaság uralmát jelentő, a hazai termelőknek csak beszállítói, kiszolgálói szerepet adó dél-amerikai útra vitte volna a magyar mezőgazdaságot, helyette a minőségi mezőgazdaság és az élhető vidék programját hirdette meg.

A nemzetek biztonsága a XXI. században már alapvetően függ attól, képesek-e az élelmezést és az élelmiszerbiztonságot garantálni – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: ez egyszerre mennyiségi és minőségi kérdés.

Mint mondta: az élhető vidék koncepciója az emberekről, a közösségekről szól, de arról is, hogy fenntartsák a táj sokszínűségét, éljenek a Kárpát-medence nyújtotta adottságokkal, miközben sok embernek ad megélhetést. Ennek kapcsán kijelentette: elfogadhatatlan, hogy vannak ma olyan közösségek Magyarországon, „ahol a gyerekek generációk óta nem látták, hogy a szüleik munkába mentek volna”.

Az első ízben megrendezett kétnapos eseménynek a Kapuvárhoz közeli Osli sportpályája ad otthont; az eseményre hatvannál több kiállító jelentkezett be. A hazai, különösen pedig a térségben tevékenykedő termelők mellett a piac burgenlandi szereplői is megjelenési lehetőséget kapnak. Külön szekcióban jelennek meg a bio- és ökoélelmiszerek, a hungarikumok, valamint a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyes termékek.

Klapka György, a helyben bio dióültetvénnyel rendelkező Denise és Sandy Kft. ügyvezetője, a rendezvény kitalálója korábban azt közölte: szeretnének hagyományt teremteni az agrárnapokkal, amelyet összekötnek az osli diófesztivállal is.

(MTI)