NYerges Béla elmondta: adataik szerint az elkövetők négy támadást hajtottak végre a napokban Budapesten, ezeknek nyolc sértettjük van, közülük hárman súlyosan megsérültek.

  • Február 9-én a Fővám téren három lengyelt támadt meg hét-nyolc ember. Különböző eszközökkel verték meg őket. Ketten súlyos töréses sérüléseket szenvedtek.
  • Február 10-én Gazdagréten egy magyar férfit támadtak meg hátulról nyolcan, miközben a munkahelyére tartott. Viperával és más eszközökkel verték meg, lefújták gázspray-vel.
  • Szintén 10-én, késő este, éjszaka az V. kerületi Bank utcában egy magyar párt vertek meg öten, miközben egy koncertről tartottak hazafelé. Megverték őket, lefújták őket gázsprayvel. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett.
  • Hajnalban, fél 1-kor az I. kerületben egy német párt vertek meg egy koncert után hatan.
Hirdetés

Az alezredes beszámolt arról, hogy a történtek után azonnal létrehoztak egy nagyobb vizsgálócsoportot, amelynek első feladata az volt, hogy kiderítsék, van-e összefüggés a támadások között. Ez arra az eredményre vezetett, hogy az áldozatok valamennyien terepszínű vagy fekete ruházatot, esetleg bakancsot viseltek, az elkövetők pedig a támadások előtt követték, figyelték a sértetteket.

A rendőrség szerint az áldozatokban az volt közös, hogy bakancsot, bomber dzsekit hordtak, ami azt mutatta, hogy jobboldaliak, akár a Kitörés napjára is érkezhettek. Kérdezés nélkül támadták meg őket. Csak a gazdagréti áldozattól kérdezte meg egy nő, hogy a Kitörés napjára érkezett-e.

A támadásoknak akár tizenöt elkövetője is lehetett, akik követték a városban az áldozatokat. Azonban volt olyan eset, hogy egy részük lekéste a buszt, ezért az akcióra már csak tizenegyen maradtak, a konkrét támadásban pedig már csak nyolcan vettek részt tevőlegesen is. Az első támadások után a rendőrök három támadót fogtak el a VI. kerületben, egy taxiban, miután sikerült beazonosítani őket a ruházatuk alapján. Egy magyar nőt pedig a lakásáról állítottak elő. A rendőrség szerint több támadás is történt volna, ha nem kapják el őket időben.

Az elfogottak közül hárman külföldiek: egy német férfi, egy német nő és egy olasz nő. Viperákat, kalapácsokat, ólommal bélelt kesztyűket találtak náluk. Nyerges Béla szerint meglepő, hogy a támadó csoportokban milyen magas volt a nők aránya: „Meglepő volt látni a támadásokról készült felvételeken, hogy milyen nagy számú volt az elkövetők között a nők aránya. Volt, hogy a támadásban ötven százalékban nők vettek részt, akik nemcsak figyeltek, nemcsak utasítottak, hanem ütlegelték a sértetteket, különböző eszközöket ők is használtak. Akár gázsprayt, akár kalapácsot, és tevőlegesen részt vettek a bántalmazásban” – mondta a nyomozó.

Az alezredes kérdésre nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a támadók különféle szélsőséges, nemzetközi baloldali mozgalmak tagjai, szimpatizánsai lehetnek, és azért érkeztek Budapestre, hogy a budai Várban a hétvégén megrendezett „kitörés napi” megemlékezés résztvevőivel konfrontálódjanak.

Közölte ugyanakkor, hogy az őrizetbe vett négy embert közösség tagjai elleni erőszakkal gyanúsítják.

A külföldi gyanúsítottak mindent tagadtak, azt sem mondták el, mikor érkeztek és hol laktak. A rendőrség a külföldi társszervekkel is felvette a kapcsolatot, hogy további elkövetőket tudjanak beazonosítani. Tagadja a támadásban való részvételét az őrizetbe vett magyar nő is.

Korábban írtuk

A megtámadottak közül hárman szenvedtek nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, főleg töréseket. Ugyanakkor a rendőrségnek nincs információja arról, hogy a támadók kést is használtak volna, Nyerges szerint nem történt konkrét késeléses támadás, foglalta össze a hírportál. (Valamilyen hegyes eszköz, de nem kés használatára utalnak egyes sérülések).

Az őrizetbe vett négy gyanúsított letartóztatásáról várhatóan kedden dönt a bíróság – mondta az alezredes.

A Vadhajtások a Facebookon közvetítette a rendőrségi sajtótájékoztatót.