A Magyar Koalíció Pártjának elnökét zsúfolásig megtelt művelődési központ fogadta Párkányban, a szlovákiai magyarok legnagyobb március 15-i megemlékezésén. Csáky Pál arra kérte a magyarlakta településeken élőket, hogy csak magyar nyelven és a magyar himnusz eléneklésével ünnepeljenek. Így történt Párkányban is.

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke elmondta: körülbelül 220 rendezvény lesz a magyarlakta vidékeken, Dél-Szlovákia szerte. Hozzátette: „nem tudok egyetlen olyan rendezvényről sem, ahol akár egy szlovák szó is elhangzott volna, ez nem a szlovákokkal szembeni tiszteletlenség, ez a mi nemzeti ünnepünk.”

A párkányi ünnepséget szervező Csemadok helyi vezetője elmondta: ők a hazafias törvény bevezetése után sem fognak szlovák nyelvű rendezvényeket tartani, bár a büntetéstől félnek. Bócz Mária elnök azt mondta: semmiképpen sem szeretnének semmiféle szlovák bevezetőket és hasonlót az összejöveteleiken, mert „a Csemadok a szlovákiai magyarok társadalmi és kulturális szövetsége, így itt mi csak magyarul beszélünk, és magyar műsorokat szervezünk”.

Robert Fico szlovák miniszterelnök egy vasárnap esti tévéinterjúban közölte: arra kérte Ivan Gasparovic államfőt, hogy küldje vissza a parlamentnek a hazafiassági törvényt. Hozzátette: a jogszabály céljával és tartalmával nincs baja, de szeretné, ha nem április, hanem szeptember elsején lépne életbe. A törvény kötelezővé tenné a magyar tannyelvű iskolákban is a szlovák állami jelképek használatát és a szlovák himnusz eléneklését.

(hírTV)