„Annyira más lett, biztos megőrült” – idézte a The Telegraph című brit napilap szerdai internetes kiadása az asszonyt.

Röviddel az után, hogy a 32 éves férfi 2006-ban hazaköltözött anyjához, furcsán kezdett viselkedni, és megszállottan érdeklődött a politika, illetve a történelem iránt. „Teljesen értelmetlenül locsogott, és el is hitt mindenféle értelmetlenséget” – magyarázta Wenche Behring az esetet vizsgáló pszichiátereknek.

Breivik érzékenyen viszonyult anyjához, aki saját bevallása szerint az egyetlen, aki képes érzelmileg instabillá tenni. „Ő az Achilles-sarkam” – mondta.

A férfi 2011 áprilisában, amikor az utolsó simításokat hajtotta végre támadásának tervén, elkezdett maszkot viselni otthonában, attól tartva, hogy anyja megfertőzi.

Synne Serheim és Torgeir Husby pszichiáterek kedden ismertetett szakvéleménye, amely szerint Breivik nem volt beszámítható állapotban tettének elkövetésekor, sokakat meglepett. Több szakember úgy véli, a támadást túl aprólékosan tervezték meg ahhoz, hogy egy skizofrén elme műve legyen.

Ha más szakértők is osztják a páros megállapítását, akkor Breivikre a börtön helyett hosszú pszichiátriai kezelés vár. A férfi kedden tagadta, hogy őrült lenne, és azt mondta, a szakvélemény sértés rá nézve.

(MTI)