„Úgy tűnik, hogy van benne hajlandóság, hogy velünk együtt folytassa a munkát és együtt dolgozzunk, és ha ez megvalósul, akkor újra lehet frakció” – fogalmazott Herényi Károly.

Az MDF hétfői frakcióülése után Herényi Károly bejelentette: Csáky András kilépésével a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben. Akkor úgy fogalmazott: átmeneti időszaknak tekintik, míg függetlenként kell dolgozniuk, ez idő alatt csoportként működik az MDF volt frakciója.

A jelenlegi szabályok szerint nincs kizárva, hogy később újjáalakuljon az MDF-frakciója. A házszabály előírása szerint ez azért lehetséges, mert az ugyanahhoz a párthoz tartozó képviselők 10 fővel frakciót alakíthatnak. Párthoz tartozónak kell tekinteni a párt tagját, illetve azt, aki az adott politikai szervezet támogatásával indul az országgyűlési választáson.

Jelenleg – Csáky Andráson kívül – öt független képviselő van a parlamentben, közülük hárman – Almássy Kornél, Vas János és Császár Antal – most még nem csatlakozhat más frakcióhoz, mert a kötelezően független képviselői státuszban eltöltendő féléves időszakban vannak. Mindhármuknak hamarosan lejár a moratóriuma.

Császár Antal féléves moratóriuma április 27-én jár le. Az ő csatlakozása akkor lehetséges, ha belép az MDF-be. Az MTI-nek a volt fideszes, jelenleg miniszterelnöki megbízottként dolgozó politikus hétfőn azt mondta: a határidő lejártáig nem nyilatkozik az ügyben.

Hock Zoltán hétfőn – Csáky András kilépése után – újságíróknak úgy vélekedett: jelenleg két képviselő tudna belépni a frakcióba, de az szóba sem kerülhet, hogy „Gyenesei István kormánytag” az MDF-képviselőcsoport tagja legyen, a másik független képviselő, Tóth András pedig egyértelművé tette, hogy nem kíván belépni.

Császár Antalról Hock Zoltán hétfőn azt nyilatkozta: ő pillanatnyilag miniszterelnöki megbízott, Gyurcsány Ferenc alkalmazottja, így ugyanabba a kategóriába tartozik, mint Gyenesei István.

Herényi Károly a Nap-keltében arra a kérdésre, számoltak-e azzal, hogy amennyiben Császár Antal csatlakozik, de Hock Zoltán vagy Katona Kálmán nem kíván részt venni a frakció munkájában, azt mondta: „elég érdekes lenne, ha az említett két úr MDF-tagként nem akarna az MDF-frakcióhoz csatlakozni. Az én fejemben ez lehetőségként fel sem merül”.

(Népszabadság)