Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Rejtegetik a nyilvánosság elől Magyar Péter EP-képviselőit” – írta szalagcímben a balliberális Telex a választások előtt három héttel. A cikk írója sajnálkozását fejezi ki amiatt, hogy több képviselőjelölt hetek óta nem válaszol az interjúkéréseikre és megjegyzi, semmit nem lehet tudni a Tisza Párt képviselőinek elképzeléseiről, hogy milyen álláspontjuk van az Európai Unióról vagy Magyarország jövőjéről.

A helyzet a választásokig sem nagyon változott, így híveik úgy szavaztak a Tisza Pártra, hogy fogalmuk sem volt, kiknek adnak felhatalmazást, még azokat a médiumokat sem tisztelték meg nyilatkozataikkal, akik Magyar Pétert felemelték. A Tisza Párt a fővárosi közgyűlésbe tíz, az Európai Parlamentbe pedig hét képviselőt küldhet, a jelöltek közülük öten a fővárosi és az EP-listán is mandátumot nyertek.

Agymosott magyarok

Dr. Dávid Dóra, a Facebookot tulajdonló Meta jogtanácsosa tizenhat éves kora óta él Londonban. 2014-ben az Advo­cates for International Development nevű szervezetnél volt gyakornok, amelynek egyik partnere a Jenner&Block, David Pressman ügyvédi irodája. 2014-ben pedig a Soros-féle Open Society Initiative, valamint az Amnesty International volt a partnerük. Aztán 2015-től közel egy éven keresztül annál a Save the Children nevű civil szervezetnél dolgozott, amely 2016 óta több alkalommal is kapott támogatást Soros György Open Society Foundations (OSF) nevű alapítványától. A Tisza Párt EP-listájának második helyezettje egy podcastinterjúban kifejtette: szorgalmazná Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozását annak érdekében, hogy visszaállítsuk hazánkban a jogállamiságot, és így megkapnánk a jogállamisági kérdések miatt zárolt uniós pénzeket. Beszélt arról is, hogy a „Gyere haza, fiatal!” program keretében többször próbálkozott hazai állást találni, de nem talált a szakmai tapasztalatának megfelelőt.

Dr. Dávid Dóra
Kollár Kinga
Ordas Eszter

Kollár Kinga, a Tisza Párt EP-listájának 7. helyezettje Luxemburgban él, és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős főigazgatóságán dolgozik. Jogászként és közgazdászként végzett, majd részt vett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kormányzás és vezetés mesterképzésében. 2003 óta a közszolgálatban dolgozik, ahol versenyjogi, fogyasztóvédelmi és kereskedelmi jogi szempontok alapján vizsgálta a vállalkozások jogszerű viselkedését. Jelenleg az Európai Beruházási Bankhoz és nemzeti fejlesztési bankokhoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozik, kiemelten a pénzmosás és adóelkerülés kérdéseivel. A Tisza Párt honlapján közzétett bemutatkozó videójában sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy szégyellnie kell magyarságát, „mert egy szűk politikai elit arra használja Brüsszelt és az Európai Uniót, hogy elterelje az emberek figyelmét arról, ami fontos. Ezzel óriási hibát követnek el, ugyanis olyan euróforintok nem érkeznek Magyarországra, amelyek az embereknek járnak.” A megválasztott EP-képviselő egy két évvel ezelőtti hozzászólásában arról értekezett, hogy „amíg az oktatás nem változik, addig mi is ugyanolyan agymosott nép maradunk, mint az oroszok.” Majd hozzátette, nagyon hálás az ukránoknak és az amerikaiaknak is, „hogy megállították az oroszokat, és így nem tudtak hozzánk könnyűszerrel bemarsírozni.”

Korábban írtuk

Tisztességtelen magatartás

Ordas Eszter neve a kampány során bekerült a hírekbe, személye még a főpolgármester-jelölti vitán is téma volt. Bemutatkozásában azt írja, hogy egy budapesti hajós cégnél dolgozik, mint jogtanácsos és az utóbbi fél évben aktívan részt vett a Duna-parti Építési Szabályzat összhajós érdekeket képviselő egyeztetésein. Ezzel kapcsolatban pont a lényeget hallgatja el, miszerint ebben az ügyben nem a budapestiek, hanem a hajótársaságok érdekeit képviselte. Néhány kerületi önkormányzat szerint a fővárosi hajókikötők magas száma miatt a Duna-partot ellepik az ittas turisták, és az őket szállító hajók, amelyek elveszik a teret az ott lakóktól. A főváros idén előállt egy olyan javaslattal, hogy a meglévő huszonnégy kikötőből csak ötöt hagyna meg. A hajós cégek felháborodtak a pénzügyi érdekeiket sértő javaslaton, Ordas Eszter a Duna-Weser Kft. nevében kifogásolta a Duna-parti Építési Szabályzat módosítását. A Tisza Párt fővárosi képviselőjelöltjének lobbitevékenységével kapcsolatban tette fel Karácsony Gergely főpolgármester a költői kérdést, miszerint „ha Ordas Eszter beül a közgyűlésbe, vajon kinek az érdekei szerint jár el?

Egy másik ügy még ennél is kínosabb a Tisza Párt számára, hiszen megválasztott képviselőjét tisztességtelen piaci magatartásért vonták felelősségre. 2020-ban a BKV közbeszerzést írt ki a budapesti menetrend szerinti hajójáratok üzemeltetésére, amelyet négy vállalkozás – a Dunai Személyszállító Kft., a Hajózni Jó Kft., a Rubin Group Kft. és a Duna-Weser Kft. – úgy próbált elnyerni, hogy ajánlataik szinte szóról szóra megegyeztek. A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a négy cég kartellezett, azaz egyeztette árszintjeit, a pályázatokat pedig ugyanaz a személy állította össze annak reményében, hogy négyük közül valamelyik nyertes lesz. A négyből két céget közvetlenül a fővárosi tender kiírása előtt alapítottak, nulla bevétellel. Ordas Eszter, a Duna-Weser Kft. jogtanácsosa alapította a Dunai Személyszállító Kft.-t. A cég vezetői beismerték a kartellezést, és a GVH összesen 16,5 millió forint bírságot szabott ki rájuk. A történtekkel kapcsolatban Gulyás Márton a Partizán műsorvezetője megkérdezte Magyar Pétert, aki rezzenéstelen arccal azt válaszolta, hogy a GVH bírság nélkül zárta le az eljárást, vagyis egy könnyen ellenőrizhető ügyben állított valótlanságot.

Gerzsenyi Gabriella
Porcher Áron Somerville
Dr. Kulja András

Megszüntetnék a rezsicsökkentést

Gerzsenyi Gabriella Beregszászon született, családjával tízéves korában költözött Magyarországra. Jogi diplomáját az ELTE-n szerezte, és a kétezres évek elején a Környezetvédelmi Minisztériumban, majd 2021-ig az Európai Unió Környezetvédelmi Főigazgatóságán dolgozott Brüsszelben. Jelenleg őstermelőként él vidéken, regényeket és novellákat ír, valamint pályaorientációs előadásokat tart gimnazistáknak és egyetemistáknak a brüsszeli karrierlehetőségekről. „Úgy vettem észre, hogy Magyarország nem igazán jó irányban halad több területen. Nehézségeket látok az EU és Magyarország kapcsolatában, ideje lenne egy új és őszinte, nyílt párbeszédet indítani” – hívja fel a figyelmet bemutatkozóvideójában. Egy facebookos bejegyzésében kifejtette, a rezsicsökkentésről ugyanaz a véleménye, mint az ellenzéknek. „Számtalanszor leírtam jómagam is még brüsszeli tisztviselőként, hivatalos jelentésekben, hogy a rezsicsökkentéssel maga alatt vágja a fát az ország, véget kellene neki vetni.

Dr. Kulja András sebész szakorvosjelölt orvosi diplomáját 2016-ban szerezte a Semmelweis Egyetemen, ahol később az Egészségügyi Menedzser MSc képzést is elvégezte. Orvosi munkája mellett az elmúlt években a Semmelweis Egyetemen oktatott és a lakosság egészségértését elősegítő programokon dolgozott. 368 ezer TikTok-követője van, így sokan influenszerként ismerik. A Telexnek adott interjújában jó értékrendű, tenni akaró embernek jellemezte Magyar Pétert, aki „nagyon jól fel tudja hívni a figyelmet a problémákra”, Hajdú Péter Varga Judittal készített beszélgetését pedig „politikailag megrendelt” interjúnak tartja. „Másfél évig dolgoztam pszichiáter rezidensként, és sajnos sok bántalmazott nővel találkoztam, láttam, mennyire nehéz távoltartási végzést kapni. Ebben az interjúban szerintem az volt szörnyű, hogy politikai célra használták a bántalmazott nők helyzetét” – fejtette ki. Magyar Péter hangfelvételeiről pedig az a véleménye, hogy azzal „Péter az utolsó pillanatig próbálta a feleségét megóvni attól a szörnyűségtől, amit a kormány művel, és elérni, hogy ne vegyen ebben részt”. A kárpátaljai származású orvos szerint az elmúlt harminc évben „soha senki nem ártott annyit a magyar kisebbségnek Kárpátalján, mint a jelenlegi magyar kormány”. Szerinte a kormány belpolitikai célokra használja a kárpátaljai kisebbséget, és az ukrán kormánnyal való konfliktust a magyar kisebbségek helyzetével próbálja indokolni. Úgy látja, a magyar kormány „pajzsként használta a magyar kisebbséget, célkeresztet tett rájuk, és emiatt érték sajnos atrocitások őket a nacionalisták részéről”. A képviselő támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, az orosz–ukrán konfliktust pedig úgy oldaná meg, hogy „olyan szempontokat is felszínre hozna, amit eddig a kormány nem tett meg”. Hogy mire gondolt, nem fejtette ki.

Böröck-Gémes Szilvia
Bovier György
Tarr Zoltán

Historizáló Disneyland

A bemutatkozószövegek többsége banális, semmitmondó gondolatokat tartalmaz, mindenféle konkrétum nélkül. Böröck-Gémes Szilvia szabadúszó fejvadász, business coach és művészeti menedzser. A Tisza Párt fővárosi listájának negyedik helyén lévő képviselő színművészeket és produkciókat menedzsel, hogy „értéket közvetítsenek és érvényesülni tudjanak itthon és külföldön”. A Magyar Narancsnak a Tisza Párthoz való csatlakozását azzal indokolta, hogy szerinte Magyar Péter és a Tisza Párt hiteles alternatíva lehet a politikából kiábrándultak számára. „Figyelnünk kell egymásra, meg kell hallgatnunk egymást. Párbeszédekre és diskurzusokra van szükség” – foglalta össze politikai krédóját.

Porcher Áron Somerville, a párt fővárosi listájának harmadik helyezettje közgazdász és befektetési szakember. Bemutatkozó szövegében magát „félig angolnak” jellemzi, akinek szívügye, hogy Budapest családbarát és pénzügyileg stabil legyen. Budapest fő problémájának az agglomerációs közlekedést és a belváros zsúfoltságát tartja. Ez utóbbi szerinte abból fakad, hogy a turistákat priorizálják a helyi lakosok helyett. Úgy látja, a megoldás az lenne, ha a városvezetés nem a pártpolitika mentén gondolkodna. Képviselőként egy biztonságos, zöld, családbarát főváros megteremtésén fog munkálkodni. A megválasztott képviselő befektetési projektvezető a tajvani tulajdonú Chi Fu Investmentnél, amely felvásárolta a Pápai Húst.

Bovier György esélyegyenlőségi, integrációs és marketingszakértő, tizenöt éve foglalkozik integrációs programokkal, főleg multinacionális cégeknél. Egy autóbaleset következtében 2012 óta kerekesszékes, 2016 és 2020 között a kerekesszékestenisz-válogatott kerettagja is volt. Főként Budapest akadálymentesítésén szeretne javítani, valamint megváltozott munkaképességűek számára szeretne munkahelyeket teremteni.

Lakos Eszter több mint tíz évig kutatás-innováció területén dolgozott Brüsszelben, tavaly költözött családjával Budapestre. Bemutatkozószövegéből kiderül, meglehetősen szúrja a szemét a felújított Budai Várnegyed. „Kétségtelen, hogy szükség van infrastrukturális beruházásokra, de semmiképpen nem arra, hogy historizáló várnegyedet építsünk újjá, ami Disneyland II-t akar építeni a történelmi városrészben – nézzük csak hogy néz ki a PM-nek szánt új épület” – írja a képviselő, aki a felzárkóztatásra és az oktatás fejlesztésére szeretne koncentrálni.

Nárcisztikus idióta

Tarr Zoltán egykori református lelkész neve azután lett országosan ismert, hogy felszólalt Magyar Péter Kossuth téri tüntetésén, amely után pár nappal elküldték munkahelyéről, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó Neumann János Nonprofit Kft.-től. Ezután kérte fel Magyar Péter Tarr Zoltánt, hogy szerepeljen a Tisza Párt európai uniós listáján. Ő sem vállalt még közéleti szerepet, annyit azonban elárult magáról, hogy 1990-ben az MDF-re szavazott, de gyorsan kiábrándult a rendszerváltó pártból, amelyet azzal indokolt, hogy „nem tetszett, hogy idős urak cserkésznadrágot húznak, és ott akarják folytatni, ahol negyven éve abbahagyták”. 2015-ig a református egyház aktív tagja volt, elmondása szerint azon dolgozott, hogy az egyház minél függetlenebb legyen az államtól. Ezt követően technológiai fejlesztéseken dolgozott, volt egy tanácsadó cége is, amely civil szervezetnek adott szervezetépítési és kommunikációs tanácsokat. A gazdasági minisztérium háttérintézményénél vállalkozások versenyképesség-, és digitalizációs fejlesztésén dolgozott. Egy másik interjúban kifejtette, azt a csendet és félelmet érzékeli az országban, mint a nyolcvanas években.

Lakos Eszter
Barna Judit Annamária

Barna Judit Annamária közösségszervező és kulturális menedzser elmondása szerint kívülről, belülről ismeri a Fővárosi Önkormányzatot. Hat évig dolgozott a Városházán, mégpedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programszervezőjeként, majd a Budapest Fejlesztési Központnál, ahol Vitézy Dávid volt a főnöke. Célja, hogy Budapestnek legyen egy átfogó kulturális, turisztikai és vigalmi negyedet érintő koncepciója, amelyet az eddigi városvezetések egyik legnagyobb hiányosságának tart. Képviselőként támogatni fog minden olyan előterjesztést, amely Budapest zöldfelületeinek fejlesztését és növelését, egy éjszakai ügyekkel foglalkozó iroda felállítását, valamint a gyalogosbarátabb főváros előmozdítását segíti elő. Ringbe szállt a X. kerületi polgármesterségért is, ahol a kőbányaiak 18 százaléka szavazott rá, és ezzel csak a harmadik helyen végzett dr. Kovács Róbert Antal (Fidesz–KDNP) és Mustó Géza Zoltán (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd–Zöldek, LMP–Zöldek) mögött. A Tisza Párt politikusa korábban a Fidelitas tagja volt, most pedig Vitézy Dávid kampányában vett részt. „Csodálatos nap ez a mai. Négyéves álmom vált valóra” – kommentálta a közösségi oldalon Vitézy Dávid bejelentését, hogy elindul főpolgármester-jelöltként. Érdekesség, hogy Barna Judit Annamária áprilisban egy facebookos hozzászólásban „nárcisztikus idiótának” titulálta Magyar Pétert. „Valaki elhitte/hiszi neki, hogy ő a hazát akarja megmenteni? Azért a verbális abúzus, ha magánügy is, de gyomorforgató. Alávaló, színjáték az egész, amit ez az ember művel. Bármi is derül ki erről a baromról, a rajongók tábora nem fog apadni” – fejtette ki markáns véleményét, amelyet pár hét alatt meg is változtatott. Ahogy fogalmazott, Magyar Péter rácáfolt az alaptalan vádakra és úgy látja, közéleti szereplése és összeszedettsége sorsfordító lehetősége az országnak.

A Tisza Párt képviselői tehát megszüntetnék a rezsicsökkentést, szúrja a szemüket a felújított Budai Várnegyed és szégyenkeznek amiatt, hogy magyarok, akiket agymosottaknak tartanak. Hálálkodnak Ukrajnának, amelynek szerintük jár az uniós tagság, és szidalmazzák a magyar kormányt, amely szerintük az egyedüli felelős a kárpátaljai magyarok sorsáért. Csodálkozunk, ha Magyar Péter rejtegette őket a választásokig?