A baloldal Gyurcsány Ferenc vezetésével ott folytatná az egészségügy leépítését, ahol 2010-es választási vereség miatt kénytelen volt abbahagyni – ez derül ki Dobrev Klára egészségügyi árnyékminiszterének eddigi nyilatkozataiból. Komáromi Zoltán idén januárban az ATV-ben arról értekezett, hogy a világon mindenhol megszűnik a szülészet és a traumatológia a kisebb kórházakban. „Olyan kevés szakemberünk van, például érsebészből, idegsebészből, olyan aneszteziológusokból, akinek speciális műtétekhez van szaktudása, és nővérekből, hogyha ezeket nem szedjük össze, mondjuk 10 vagy 15 centrumba az országban, akkor nem tudjuk január 1-től december 31-ig biztosítani, hogyha bárki kap stroke-ot, vagy bárkinek van egy akkut érelzáródása, akkor olyan gyorsan kerülhessen a beavatkozásra sor, hogy megmentsük, mondjuk a lábát, vagy az életét.” A műsorvezető közbevetésére, hogy akkor mégis igaz, hogy megszűnik a szülészet, vagy megszűnik a traumatológia a kisebb kórházakban, Komáromi azt felelte: „mindenhol a világon.„

Hirdetés

Az árnyékminiszter légből kapott állításának nincs sok valóságalapja, az viszont tény, hogy a fent idézett lépésekkel magyarok milliói kerülnének hátrányos helyzetbe, rontva az ország egészségügyi állapotát. Ismert, hogy Komáromi – Gyurcsány Ferenc egyik leghűségesebb híve – írta Márki-Zay Péter egészségügyi programját a választásokra készülve. Nem véletlen, hogy tavaly ősszel a később nagyot bukott miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy a járóbeteg-ellátásban támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, vagyis azt, hogy több intézményből csak egy maradjon meg, a többit pedig megszüntessék. Elmondta azt is, hogy tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat is.

Komáromi lenézi a kisebb kórházakat

A már említett ATV-s interjúban Komáromi Zoltán egy egészen cinikus véleményt is megfogalmazott, amikor arról beszélt, hogy szerinte „belefér”, ha 50 kilométert kell utaznia a kórházig a szülő nőknek vagy az infarktusos betegeknek. Azt fejtegette, hogy egy szülészet akkor működik jól, és akkor biztonságos ott szülni, hogyha egy évben azon az osztályon ötszáz szülést levezettek. „Egy olyan szülőotthonban vagy kis kórházban, ahol harminc szülést vezetnek le egy év alatt, és ott egy nem várt szövődmény közbejön, és ötven kilométerre van a legközelebb jól felszerelt kórház, az idő alatt veszélyeztetik a szülő nő és a gyerek életét„ – mondta a DK–s háziorvos. A műsorvezető kérdésére, hogy legyen ötven kilométerre a jól felszerelt kórház, de már eleve oda menjen a szülő nő, Komáromi igennel válaszolt. Majd úgy folytatta: „Meg egy infarktusnál, hogyha egy mellkasi fájdalma van valakinek egy városi kórháztól két kilométerre, és egy megyei centrumtól, ahol meg tudják rögtön csinálni a koszorúérfestést, mondjuk, ötven kilométerre, és a mentő rögtön beviszi oda értesítéssel, és ott várják, rögtön megcsinálják, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megmentik a szívizmát.” Komáromi szerint viszont egy városi kórházban csak annyi történik, hogy fölveszik az adatait, megcsinálják az EKG-t, nem tudnak érdemi beavatkozást végezni.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Origo oldalán.